Els mesos d’estiu acaben, i amb ells les vacances. Torna la rutina també per als nens, que aviat veuran com comença el nou curs escolar. Aquests últims dies d’agost i les primeres setmanes de setembre es converteixen en tot un repte per als pares, que han d’afrontar un elevat cost i la pujada de setembre, en comptes de dir la pujada de gener per equipar als petits a la volta al cole.
Arriba setembre, tornada a la rutina, a tenir horaris, els dies són més curts i comença el curs escolar. Als nens, generalment d’edats compreses entre 3 i 8 anys, els costa tornar a reprendre les seves responsabilitats. No entenen per què han de sacrificar la seva llibertat i diversió per tornar a anar a l’escola. Això es fa encara més difícil quan els nens tornen a un col·legi nou o es canvien de ciutat amb nous costums, companys i professors. Per a aquells nens que comencen la primària i mai han estat en una escola bressol el cost d’adaptació serà més gran.
pel canvi iniciant l’escola diversos dies abans de l’oficial i deixant que es quedin els pares amb ells els dies previs. Així el nen se sent recolzat i la seva adaptació és més senzilla . Per regla general, el procés d’adaptació complet dura una setmana. Hi ha alguns senyals que indiquen que el nen té problemes en la tornada a l’escola, com per exemple, li costa aixecar-se al matí, s’inventa algun tipus de malaltia per no assistir, rebutgen l’esmorzar i / o tenen problemes per dormir a la nit.
Els pares són els principals protagonistes del canvi i de la futura adaptació del seu fill a la tornada a l’escola o a una nova ciutat. No hi ha manual sobre què han de fer, però sí que hi ha una sèrie de pautes que poden dur a terme. Es important que els pares comencin a crear-li una rutina al nen prèvia al començament de l’escola, com matinar o familiaritzar-los amb tornar a les tasques. A més, és fonamental l’ acollida emocional que els proporcionin en casa, donar-los grans dosis d’afecte, motivar-los i que se sentin escoltats és fonamental per a la seva adaptació .
Un canvi sempre porta amb si algunes conseqüències com inseguretats, pors i desconfiances. Si a la tornada a l’escola se li afegeix el començament a una nova ciutat les coses es compliquen encara més. Aquesta situació requereix una dosi extra d’atenció per part dels pares i minimitzar les conseqüències pot ajudar a una millor adaptació.
És recomanable que setmanes abans de començar l’escola es visiti tant el nou col·legi com la nova ciutat de residència per anar familiaritzant i fomentar que el nen mantingui contacte amb els seus antics amics i fomenti la seva sociabilitat demanant ajuda als seus nous companys, per ara, que li ensenyin la nova ciutat. Totes aquestes pautes ajudaran el nen a una millor i més ràpida adaptació al seu nou centre escolar i a la seva futura ciutat i desenvoluparà una sociabilitat plena. Els pares han de fer-los entendre que no perdrà els seus vells amics, sinó que guanyarà nous companys.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada