La Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura comença dimarts i impulsarà alternatives al vehicle privat

mobilitatLa Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura comença aquest dimarts 16 de setembre amb el lema “Als nostres carrers, nosaltres decidim”, una crida a tota la ciutadania a reflexionar i actuar per millorar els espais urbans. En aquest sentit, es recorda que cal començar per petites accions que fan més sostenible la mobilitat quotidiana i que contribueixen a la millora de la qualitat ambiental d’aquests espais, com ara optant per fer els desplaçaments a peu, en bicicleta o en transport públic en lloc d’agafar el vehicle privat.

Dimarts 16 de setembre, Dia Internacional per a la Protecció de la Capa d’Ozó, tindrà lloc una activitat per als més petits (3-10 anys) a la Biblioteca de Sant Julià de Lòria: la lectura animada de Les aventures de l’Ozzy Ozone i els seus amics. Tots els participants rebran un obsequi en forma de còmic educatiu editat pel Departament de Medi Ambient.

El dissabte 20 de setembre arribarà el torn de l’acte central de la Setmana Europea de la Mobilitat: la Bicicletada 2014. Aquesta trobada, que enguany celebra l’onzena edició a Ordino, és ja una fita consolidada i tradicional en el calendari ambiental del país que aplega any rere any més de 300 persones de totes les edats entorn de la festa de la bicicleta i la mobilitat sostenible per gaudir de circuit rodat, animació, esmorzar sostenible, regals per a tots els ciclistes i moltes més sorpreses.

Finalment, dilluns 22 de setembre, Dia Europeu sense Cotxes, tindrà lloc una ruta a peu que unirà les parròquies d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, en la qual petits i grans podran redescobrir les curiositats més amagades dels seus carrers a més de practicar la manera més sostenible i saludable de fer els desplaçaments curts quotidians. Tots els assistents a aquesta passejada tranquil·la rebran un obsequi per cortesia de centre comercial Illa Carlemany i participaran en el sorteig d’un abonament de Pedaland.

La Setmana Europea de la Mobilitat tindrà, alhora, altres iniciatives paral·leles impulsades pel Centre Andorra Sostenible que es portaran a terme durant tots aquests dies. Una d’aquestes accions és l’original proposta Missatge en una ampolla, en què els usuaris dels autobusos podran trobar diàriament una ampolla d’Aigua d’Andorra “perduda” en aquest mitjà de transport amb un missatge a dins; seguint les instruccions que trobaran a dins d’aquesta ampolla podran ser els guanyadors d’abonaments d’autobús.
Al seu torn, el Centre posarà a disposició de les escoles i les entitats d’educació en el lleure que ho desitgin la seva oferta de recursos educatius sobre atmosfera i canvi climàtic, com el Pack educatiu acció ozó, El joc de l’Ozzy, el recurs digital Quant CO2 emets en un any? o el taller Fred i calent. Els perquès del canvi climàtic. Alhora, aquesta oferta de recursos educatius d’Andorra Sostenible es completarà, per segon any consecutiu, amb l’oferta en préstec de la bicicleta elèctrica del CAS a tots els ciutadans que ho desitgin i ho demanin perquè puguin provar aquest mitjà de transport net i saludable.

La Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura és una iniciativa que va néixer a Europa l’any 1999. Se celebra cada any entre els dies 16 i 22 de setembre, dates assenyalades en el calendari ambiental: el Dia Internacional per a la Protecció de la Capa d’Ozó i el Dia Europeu sense Cotxes, respectivament.

L’objectiu d’aquesta campanya de sensibilització ambiental és la promoció d’activitats entorn de la mobilitat sostenible i el foment de bones pràctiques i mesures d’acció relacionades amb tots els temes que s’hi associen, com són la qualitat de l’aire, la protecció de la capa d’ozó, el foment dels mitjans de transport nets i la mobilitat responsable, etc.

Per a més informació o per inscriure’s a les activitats de la Setmana Europea de la Mobilitat, podeu contactar amb el Centre Andorra Sostenible (www.sostenibilitat.ad) o seguir-nos a les xarxes socials (Facebook i Twitter).