La Setmana Cultural Russa dóna el tret de sortida aquest diumenge

La Setmana Cultural Russa portarà a Andorra portarà aquest diumenge al Centre de Congressos de la capital la Gran Gala d’Obertura, que tindrà lloc a les 19 hores, on el conjunt Piatnitski i les estrelles dels ballets russos seran els encarregats de donar el tret de sortida a aquests esdeveniments culturals de primer nivell. Al matí, la setmana començarà amb la inauguració de l’esposició ‘Fragments’ i l’inici del cicle de cinema rus, que tindrà lloc a les 12 hores a Illa Carlemany. Les entrades a totes les actuacions son gratuïtes i es poden recollir, segons la disponibilitat, a l’Oficina Nacional de Turisme, l’Oficina de Turisme d’Ordino i a la pàgina web www.morabanc.ad/entrades.

L’espectacle que inaugura la Setmana cultural russa consta de dos parts. En la primera es combinen música tradicional i danses populars amb acompanyament d’orquestra. I en la segona el públic gaudirà d’un repertori de ballet clàssic a càrrec de les estrelles dels ballets russos.

L’actuació està organitzada pel Govern d’Andorra, el ministeri de Cultura de la Federació Russa, la Companyia Estatal de Concerts Sodruzhestvo i Andorra Turisme. A la Setmana Cultural Russa també col·laboren, entre altres,  MoraBanc, Illa Carlemany,  Centre de Congressos d’Andorra la Vella, Casa Rússia i RTVA.

 

Referències del Cor de Piatnitski i de les estrelles dels ballets russos

 El Cor de Piatnitski

El Cor de Piatnitski va debutar el 2 de març de 1911 a Moscou, i a principi dels anys 30 es van consolidar com a grup professional gràcies al seu treball creatiu i al seu domini i competència teatrals. Ja des dels inicis, el grup ha tingut molt èxit a escala nacional per les seves actuacions originals de cançó popular de diverses regions de Rússia. El Cor és considerat líder de l’art popular rus i un model a seguir per altres cors del país.

El Cor de Piatnitski és un grup creatiu que reuneix els millors cantants, ballarins i músics folklòrics de trenta regions del país. Quaranta-tres dels seus membres han estat finalistes en concursos nacionals i internacionals; i el Cor és el guanyador del premi Patrimoni nacional del país i de la medalla Patriota de Rússia.

El Cor és una veritable joia de l’art modern popular rus; participa en tots els festivals i concerts d’àmbit nacional. El seu repertori és una autèntica mostra de música i dansa folklòrica, i una bona representació de les tendències teatrals del segle XXI.

La directora artística del Cor és la professora Alexandra Andreievna Permiakova, guanyadora del Premi del president rus, i titulada artista popular de Rússia.

 

Les estrelles dels ballets russos

 

Durant segles, el ballet rus s’ha considerat un tresor nacional; i l’art escènic del ballet rus, un estàndard mundial. El ballet rus és considerat la millor escola de ballet del món.

El programa del concert inclou obres mestres del patrimoni mundial del ballet clàssic, i compta amb el millor de la coreografia clàssica i de la dansa moderna. A la gala també hi podrem veure els solistes dels millors teatres de Rússia i els guanyadors dels concursos internacionals de ballet més prestigiosos:

Daria Botxkova: solista del Teatre Bolxoi de Moscou.

Pegarev Viatxeslav: solista del Ballet de Moscou, guanyador del segon premi del Concurs internacional de Iuri Grigorovitx Ballet jove del món (Sotxi).

Vladímir Mineev: solista del Ballet Estatal Rus, guanyador del segon premi del Concurs internacional de Iuri Grigorovitx Ballet jove del món (Sotxi), guanyador del tercer premi al XI Concurs internacional de ballet i al Concurs de coreògrafs a Moscou.

Alexei Popov, solista del Teatre Marinski (Sant Petersburg).

Anna Xerbakova, solista del Ballet Estatal Rus, dirigit per Vjatxeslav Gordeiev.

Mikhaïl Pukhov, solista del Teatre Musical de Moscou, guanyador de diversos concursos internacionals prestigiosos de ballet.

Mikhaïl Krutxkov, ballarí del Teatre Bolxoi, artista popular de Rússia. Guardonat amb el premi L’essència de la dansa, el premi Màscara d’or, i premiat en nombrosos concursos internacionals de ballet.

Nina Madan, solista del Ballet de Moscou.

Natàlia Ledovskaia, ballarina del Teatre Musical de Moscou.

Eldar Sarsembaiev, solista de l’Òpera de Kiel.

 

Nina Golskaia, ballarina del Teatre Bolxoi, guanyadora del primer premi del Concurs internacional de Iuri Grigorovitx Ballet jove del món (Sotxi), guanyadora del tercer premi al XI Concurs internacional de ballet i el Concurs de coreògrafs a Moscou.

 

Programa

I Part: Conjunt Piatnitski (40 min)

Introducció:

Pot sentir el saltiri a les portes

Cançó tradicional popular russa

 

La Mare Rússia

Cançó tradicional popular russa de la regió de Volgograd

La tempesta rugia

Música tradicional popular

Poema escrit per K. Rileeva

Saratovskaia Karatxanka

Dansa tradicional de la regió de Saratov

Quan ell va marxar

Cançó tradicional popular russa de la regió de Dnepropetrovsk

Oh, cabell arrissat!

Cançó tradicional popular russa de la regió de Kursk

A prop del riu, a prop del pont

Cançó tradicional popular russa de la regió de Riazan

La quadrilla Prilenskaia

Dansa sobre la música de P. Samsonov

De la col·lecció de V. Beloglazova

Al mig del prat

Posada en escena per T. Ustinova

Producció de V. Hvatova

Katuixa

Música composta per M. Blanter

Lletra escrita per M. Isakovski

Orquestra – Valenki

Dirigida per Shirok

Kasimovskaia Pliaska

Dansa tradicional de la regió de Riazan

Pujant i baixant els turons

Cançó tradicional popular russa de la regió de Riazan

Moldre a la meva cuina

Cançó tradicional popular russa de la regió d’Altai

Oh, m’he llevat massa aviat!

Cançó tradicional popular russa de la regió de Moscou

 

II Part: Les estrelles dels ballets (40 min)

L. Minkus, 1826-1917. El Quixot

“Pas à deux”

Coreografia de M. Petipa

Intèrprets: Daria Botxkova i Aleksandr Popov

C. de Saint Saëns, 1835-1921. Carnaval dels animals

“El cigne”

Coreografia de M. Fokine

Intèrpret: Nina Goldskaia

L. Gotxalk, 1829-1862. Gran Tarantel·la op. 67

Coreografia de G. Balanxine

Intèrprets: Nina Madan i Viatxeslav Pegarev

C. Pugni 1802-1870. L’Esmeralda

“Variació d’Acteó”

Coreografia d’A. Vaganova

Intèrpret: Eldar Sarsembaiev

A. Piazzolla, 1921-1992. Tango

Coreografia de V. Gordeiev

Intèrprets: Anna Xervakova i Vladímir Mineev

P. I. Txaikovski 1840-1893. El llac dels cignes

“Pas à deux”

Coreografia de M. Petipa

Intèrprets: Nina Golskaia i Mikhaïl Kruixkov

R. Aubry, 1956. Escultura

Coreografia d’A. Erkinbaiev

Intèrpret: Eldar Sarsembaiev

P. I. Txaikovski, 1840-1893. El trencanous

“Pas à deux”

Coreografia de M. Petipa

Intèrprets: Natàlia Ledovskaia i Mikhaïl Pukhov

 

La mostra “Fragments” porta patchwork rus, cartells de cinema i dibuixos d’Eisenstein

La Setmana cultural russa, que començarà aquest diumenge, té entre la seva oferta la mostra “Fragments”, un triple exposició al vestíbul del Centre Comercial Illa Carlemany. La mostra inclou patchwork, cartells cinematogràfics de pel·lícules soviètiques i dibuixos de l’artista Serguei Einsenstein. El mateix diumenge a les 12 hores començarà el cicle de cinema rus a Cinemes Illa Carlemany, amb la projecció de Moscou t’estimo!.

“El mosaic de patchwork (labor de retalls) de Rússia”, de la Casa Estatal Russa de la Creativitat Popular, és una exposició d’obres tèxtils dels mestres moderns russos.

La labor de retalls existeix gairebé en totes les cultures, i avui dia ha esdevingut molt popular a Rússia. Des del 1997, la Casa Estatal Russa de la Creativitat Popular organitza a Ivanovo un festival nacional prestigiós anomenat “El mosaic de patchwork a Rússia”. Aquest festival, a més de ser una mostra dels tèxtils treballats a les escoles del país, també és una verdadera competència creativa entre els mestres moderns de l’art popular rus.

Les peces estan elaborades a partir de diverses tècniques: el mosaic, el tallat aleatori, el brodat amb fil i la pedreria. Els mestres russos prefereixen treballar amb materials nacionals com el cotó, el setí i el lli, tot i que també els agrada cosir peces de llana i seda.

L’exposició presentarà algunes de les obres creades pels últims participants en el Festival. Aquesta mescla de formes d’artesania ofereix una imatge acolorida i una representació autèntica de les millors obres de labor de retalls de Rússia.

La cap de l’exposició, Júlia Ivanova, treballadora d’honor del Departament de Cultura, és la directora del Departament d’Art i d’Art Decoratiu Aplicat de la Casa Estatal Russa de la Creativitat Popular.

“Els cartells de pel·lícules” que s’exposen a “Fragments” són una col·lecció representativa de la cinematografia soviètica, dels anys 20 als anys 80 del segle XX. Avui són una mostra important perquè repassen la història del món cinematogràfic soviètic i en mostren l’evolució.

Serguei Eisenstein (1898 – 1947) va ser director de cinema i de teatre soviètic, pintor i guionista, teòric de l’art i professor. Serguei Eisenstein és una de les figures clau del segle XX perquè va reunir i viure diverses èpoques i cultures. I dins del cinema soviètic és segurament la figura més universal.

Els dibuixos d’Eisenstein tenen un interès especial. Són caricatures juvenils, esbossos de vestits de teatre, esbossos d’escenes de pel·lícules, dibuixos eròtics… La col·lecció que es conserva a l’Arxiu Públic Rus de Literatura i Art (RGALI) compta amb unes cinc mil imatges. La mostra “Fragments” ofereix l’oportunitat de veure una petita mostra representativa d’aquesta col·lecció.