La selecció catalana de curses d’orientació debutarà en el Mundial de Rogaining 2019 de La Molina

El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, ha presidit aquesta setmana, al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, de Barcelona, la presentació del 16è Campionat del Món de Rogaining 2019 –especialitat de cursa d’orientació-, que es celebrarà l’estiu vinent a La Molina amb la presència dels millors especialistes internacionals, entre els quals hi haurà, per primera vegada, equips representant la selecció catalana.
La competició suposarà el debut a nivell internacional del combinat nacional en aquesta especialitat. Catalunya hi aportarà nou equips repartits en les categories veterans, sèniors i joves (en homes, dones i mixtes), que es decidiran, segons avançava Albert Herrero, campió d’Europa 2017 i seleccionador català, a partir de les dues curses classificatòries de la Copa Catalana de principis d’any. “Prepararem la selecció tant des del punt de vista físic com estratègic amb sessions teòriques, entrenaments nocturns i debats online sobre els mapes”, ha apuntat.
Catalunya ha estat escollida per organitzar la setzena edició del Mundial de Rogaining (WRC2019), que es disputarà el 27 i 28 de juliol. Tal com ha explicat Miquel Soro, codirector tècnic del comitè organitzador, s’espera la presència d’uns 1.000 corredors, 300 dels quals ja estan prequalificats. La Molina reunirà participants dels països més punters en orientació com Estònia, Letònia, Finlàndia, Noruega, Suècia i Rússia, però també de la resta de països europeus i de fora del continent, sobretot d’Oceania (Austràlia i Nova Zelanda) d’on la rogaine és originària, i d’altres parts del món com Estats Units, Japó, Israel o Sudàfrica.
Es preveu que la prova de la Cerdanya sigui “excepcional”, segons Soro, ja que, tot i ser una cita anual, la del 2018 ha quedat deserta i no s’ha celebrat enlloc. Les edicions anteriors s’han dut a terme a la República Txeca (2012), Rússia (2013), Estats Units (2014), Finlàndia (2015), Austràlia (2016) i Letònia (2017). El comitè organitzador, que actua per delegació de l’associació Iberogaine, de la qual la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya (FCOC) és membre i promotora, està format per diversos membres de clubs catalans (Club Orientació Catalunya, Club Esportiu Farra, Club Esportiu de Curses d’Orientació Aligots i Club Esportiu Azimut), amb la col·laboració de la pròpia FCOC.
Gerard Figueras ha subratllat la importància d’acollir un esdeveniment com aquest, que “mostra l’auge de l’esport a la natura que experimenta el país” amb disciplines com les curses d’orientació, que “pugen amb força”. “La bona feina de la federació, els clubs i els esportistes segur que ha ajudat a portar el Mundial a casa nostra”, ha afegit el secretari general de l’Esport, pel qual aquestes competicions de caire internacional “afavoreixen la democratització i la dinamització econòmica del territori, a banda de donar a conèixer els Pirineus i Catalunya al món”.
En una línia semblant, Josep Maria Dedéu, president de la FCOC, ha assegurat que el Mundial de Rogaining 2019 serà “una oportunitat de projectar-nos a nivell mundial des de La Molina”, mentre que Marta Viver, directora comercial de l’estació, ha mostrat la satisfacció i l’orgull d’acollir una competició que s’adiu amb el caràcter “innovador” de l’equipament ceretà i que permetrà desestacionalitzar les seves activitats.
Navegació camp a través
La competició, que es disputarà per equips masculins, femenins o mixtes de 2 o 3 persones, presentarà dos formats: 24 h i 6 hores (cursa popular), en un mapa que tindrà uns 150 quilòmetres quadrats i un recorregut que passarà dels 1.100 metres de la plana ceretana als 2.536 de la Tossa d’Alp.
El rogaining –rogaine, en català- és una especialitat de cursa d’orientació amb federació internacional pròpia (IRF) des del 1989, i amb uns alts nivells de participació a Catalunya, que té el major nombre de practicants de l’Estat. Es tracta d’un esport de navegació camp a través on els participants, amb l’ajuda d’un mapa i una brúixola, han de desplaçar-se a peu amb l’objectiu d’aconseguir, en un temps determinat, la màxima puntuació possible. Els punts s’obtenen passant per unes fites ubicades en el terreny de competició i que estan valorades de 3 a 9 punts segons la dificultat física o tècnica per accedir-hi.
El Comitè organitzador de l’WRC2019 ha acumulat una gran experiència amb la seva participació en diferents Campionats d’Europa i del Món, i també ha organitzat diverses proves de caràcter internacional en format de 12 hores, com per exemple el 13è Campionat d’Europa que es va celebrar l’any 2013 a La Llacuna.

TOTES LES NOTÍCIES