pizzaLa majoria de toxiinfeccions estan ocasionades per aliments preparats a domicilis particulars, especialment durant les festes i celebracions. Les toxiinfeccions alimentàries són malalties que es manifesten amb símptomes digestius, com vòmits i diarrees, i que es produeixen quan consumim aliments contaminats per gèrmens, com la salmonel·la o l’estafilococ.

Sempre són molt molestes i, en ocasions, poden tenir repercussions greus per a la salut. En la contaminació, els gèrmens, que poden venir tant del medi com de les manipulacions efectuades en la preparació, l’elaboració o la conservació dels aliments, passen d’un aliment contaminat -normalment cru- a un altre que està llest per al consum, ja sigui a través dels estris, les superfícies, les mans o la roba dels cuiners i cuineres.

La prevenció es basa en l’aplicació a la cuina de bones pràctiques higièniques: mantenir una bona higiene personal (especialment de les mans), de les superfícies i dels estris; no permetre la presència d’animals mentre s’està cuinant; mantenir els aliments que esperen per ser consumits per sota de 10ºC o per sobre de 65ºC; assegurar que quan un aliment s’està refredant no estigui més de 2 hores a temperatura ambient; coure a temperatura superior a 75ºC i netejar i desinfectar bé els vegetals que se serveixen crus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada