La sàtira de l’actualitat política centra el judici dels contrabandistes d’Encamp (Vídeo)

La sàtira de l’actualitat política ha centrat un any més el judici als contrabandistes d’Encamp, que com és tradició, han estat finalment absolts. En aquesta edició, l’advocat dels pobres ha simulat ser el conseller de la vila Joan Sans, mentre que el jutge ha estat el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca. La pujada de l’IGI, el cobrament per les bosses de plàstic o les protestes dels funcionaris han estat presents al sainet, que ha arrencat el riure i els aplaudiments als veïns que s’han acostat a la plaça dels Arínsols.

Un any més, el tradicional Judici dels contrabandistes d’Encamp ha omplert la plaça dels Arínsols d’Encamp. Els contrabandistes, malgrat tradicionalment comencen els seu recorregut a la muntanya per més endavant entrar a la vila, en aquesta edició per causa de la neu han canviat l’itinerari i han començat al carrer del Solà.

Cap a les 17.15 hores, els guàrdies civils han empaitat als contrabandistes, que anaven carregats amb els seus farcells de tabac per més endavant portar-los a la plaça dels Arínsols, on el jutge, el fiscal i l’advocat dels pobres han dirimit què fer amb ells. Als farcells se’ls hi ha trobat tabac, però també bosses de plàstic ‘a dos cèntims’, segons ha recordat el jutge.

La discussió sobre la sentència final ha estat amanida per continues referències satíriques a l’actualitat política, com ara l’aplicació del nou impost de l’IGI, les protestes dels funcionaris o la pròpia figura dels polítics. De fet, l’encarregat de defensar els pobres ha estat un suposat Joan Sans, mentre que el paper de jutge ha recaigut sobre un suposat Jordi Cinca, que a més ha estat escollit per ser el Carnestoltes de la localitat encampadana, ‘perquè ens dona molt joc’, han dit des de la Comissió de festes.

En Marco Damas, de la Comissió de festes d’Encamp i encarregat d’interpretar al jutge durant el Judici ha explicat a l’ANA que han estat assajant des del novembre: ‘portem molts assajos i portem des del novembre preparant les actuacions el cap de setmana’, mentre que en Guillem, que ha estat l’encarregat d’interpretar a l’advocat dels pobres s’ha mostrat satisfet després de l’actuació: ‘Ha anat bé ens ho hem preparat bé abans i ens ha fallat una miqueta el temps, fins i tot havíem pensat que ho hauríem de fer a dintre, però al final ha anat molt bé’.