La sala d’exposicions de Santa Coloma tindrà 250 metres quadrats i podria estar enllestida l’any vinent

El  Govern i el Comú d’Andorra la Vella han signat aquest dilluns el conveni de cessió del terreny situat a la rotonda d’Enclar, a tocar de l’església de Santa Coloma, per construir l’edifici que albergarà els frescos romànics de Santa Coloma. El projecte guanyador del concurs d’idees convocat pel Govern és el de l’arquitecte Jordi Batlle: un edifici de 250 metres quadrats construït en dos volums: un vertical de formigó i circular, i un horitzontal metàl·lic rectangular, col·locat a tres metres d’alçada “en equilibri per simbolitzar la fragilitat dels frescos”. Un cop s’aprovi el pressupost, les obres de construcció es licitaran a la primavera per tal que pugui ser una realitat l’any vinent. Quan s’obri al públic, juntament amb el ‘mapping’ que s’està preparant per projectar els frescos en el seu lloc originari, el Govern es planteja obrir tant l’església com la sala d’exposicions durant tot l’any, i el preu per accedir al nou espai serà d’uns 5 euros.

L’església de Santa Coloma ha viscut aquest dilluns un acte per donar el tret de sortida a la construcció de l’edifici que permetrà tornar a exposar al públic els frescos romànics de Santa Coloma, després de 90 anys que sortissin del país i de 10 anys de la seva recuperació per part del Govern per un import de 4,5 milions d’euros. L’acte ha servit per signar el conveni de cessió del terreny on es construirà l’espai, i per lliurar els premis del concurs d’idees del projecte, que ha guanyat l’arquitecte Jordi Batlle.

Tal com ha explicat Batlle, es construirà amb materials sobris i tindrà dos volums, un de vertical amb una planta baixa per a la recepció, i amb les escales i l’ascensor a la part superior. La planta principal serà un rectangle metàl·lic a tres metres del terra per respectar el risc d’inundació de la zona. Batlle ha destacat que el volum horitzontal està col·locat “en equilibri”, simbolitzant la fragilitat dels frescos, i que la decoració exterior representarà un cel estrellat. La singularitat de l’espai recau en el fet que estarà ubicat en l’eix visual de l’església d’on són originaris els frescos, de manera que la basílica, amb el seu singular campanar circular, serà visible des del gran finestral de la segona planta.

S’ha optat per aquesta solució tenint en compte que els frescos no podien retornar a l’absis de l’església perquè va ser reconstruït amb unes dimensions diferents, i després de descartar la construcció d’un semisoterrani annex a l’església, per manca d’acord amb els propietaris del terreny. Finalment, el Comú d’Andorra la Vella ha proporcionat al Govern una altra parcel·la pròxima a l’església que ha cedit gratuïtament i indefinidament mentre serveixi per a exposar el conjunt pictòric.

A banda de la reconstrucció de l’absis amb les pintures en un espai tancat i climatitzat, l’edifici també disposarà d’una sala de projeccions i d’una segona sala per albergar exposicions temporals o permanents relacionades amb l’art romànic. A més, també s’està treballant perquè es pugui projectar un ‘mapping’ amb les pintures a l’absis de l’església. El projecte és similar al que disposa l’església de Sant Climent de Taüll i, de fet, és la mateixa empresa qui s’encarrega de tirar-lo endavant. Un cop estiguin els dos projectes enllestits, el Govern es planteja que tant l’església com la sala d’exposicions puguin obrir durant tot l’any, sense limitar les visites només a l’estiu com actualment. L’accés a la sala serà de pagament, amb un preu d’uns 5 euros, per equiparar-lo a la resta de museus del país. També es volen replantejar els trajectes turístics culturals del país, per tal de poder encabir aquest nou equipament dins la ruta cultural del romànic.

Tant el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, com la ministra de Cultura, Olga Gelabert, han destacat que era una prioritat d’aquest mandat trobar una ubicació definitiva als frescos, tenint en compte “l’esforç econòmic que van suposar i la història que representen”. De la seva banda, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha afegit que “s’ha fet justícia”, ja que les pintures havien de retornar al costat de l’església, i ha avançat que s’està treballant perquè l’aparcament de la zona, que actualment és de lloguer, pugui passar a ser propietat del Comú a través de la cessió obligatòria del 15%. A més, s’ha mostrat convençuda que el nou equipament “ajudarà a dinamitzar Santa Coloma i l’entrada de la parròquia”.

La intenció és que un cop s’aprovi el pressupost del 2017 -que inclou una partida de 300.000 euros per al projecte- es puguin licitar les obres de cara la primavera i l’edifici pugui ser una realitat l’any 2018.

Els frescos romànics de Santa Coloma són un conjunt pictòric del segle XII, considerat el més representatiu del romànic andorrà, que va sortir del país a principis dels anys 30 i després d’un llarg periple per Europa va ser recuperat pel Govern l’any 2007 per 4,5 milions d’euros. A les pintures hi ha representat un pantocràtor, que estava situat originalment a l’absis central de l’església de Santa Coloma, un col·legi apostòlic constituït per sis deixebles, dos frisos i una anunciació. 

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES