La SAC organitza la 7a edició dels Debats de Recerca sobre el Talent humà (I)

La Societat Andorrana de Ciències, amb el suport del Departament d’Ensenyament Superior i Recerca del Govern d’Andorra i el patrocini de Mora Banc, ha celebrat la setena edició dels Debats de Recerca.

Sota l’enunciat de “El talent humà en les organitzacions andorranes: investigació i oportunitats, els debats es van dividir en dues jornades consecutives i s’han desenvolupat a les instal•lacions de l’entitat patrocinadora.

En la primera jornada, desprès de la Benvinguda per part de la directora de marketing i comunicació de Mora Banc, Mireia Maestre, la presentació va anar a càrrec de l’Àngels Mach presidenta de la SAC i la Ministra d’Educació i Joventut, Roser Sunyer, va fer la inauguració oficial del Debats.

Com a coordinadora Marta Fonolleda va fer la introducció dels ponents. El Dr. Hans Harms doctor en filosofia per la Universitat de Witten Herdecke (Alemanya) i llicenciat en ciències socials va oferir la conferència titulada “Una altra societat no és només possible, sinó necessària”.

Hans Harms que va posicionar-se en la necessitat d’un canvi de model social, va parlar també de les limitacions dels recursos naturals. Va remarcar la manca de reflexió per culpa de les exigències laborals a què està sotmesa la societat actual i que ha arribat en el punt en què ens trobem per aquesta falta de sensibilitat col•lectiva. Sortosament sembla que tot apunta a una millor convivència a causa de la crisi, que indubtablement també és una crisi de valors. S’ha de socialitzar el món laboral per a repartir millor els temps de tothom en benefici de tots.

En les intervencions del públic es va destacar la importància de l’educació en “valors” com a mitja per a assolir el repte d’un nou model socieconòmic mirant al futur.

Tanmateix l’aportació del doctor Hans Harms va tenir una molt bona acollida i alhora va encetar els temes que donarien pas als debats posteriors dins l’àmbit de la recerca sobre el talent humà en les organitzacions andorranes.

Després van seguir dues comunicacions breus. La primera va anar a càrrec de Marc Galabert, que la va titular: “El capital humà en el desenvolupament econòmic d’Andorra, 1970-2007”. L’estudi abasta des del 1970 perquè és a partir d’aquest moment que hi ha dades fiables per a establir un estudi rigorós que arriba al 2007 que és el moment en que s’inicia la crisi i segons el doctorand d’història Econòmica, calia “acotar” per a obtenir uns resultats més precisos del període d’estabilitat, que és el que permet aprofundir en els estudis i mètodes de recerca.

sacMarc Galabert va dir entre altres coses que a causa del ràpid creixement del país i tenint en compte que la Seguretat Social andorrana neix l’any 1968, és quasi inviable obtenir dades fiables abans del 1970, per això el seu estudi comença en aquesta data concreta i no abans. Per altra banda, Marc Galabert acaba de publicar a “Recerques” núm. 64, un article titulat “Un cas d’èxit als Pirineus: el desenvolupament econòmic d’Andorra 1866 – 2007”. En aquest text Galabert sí que amplia la història econòmica, però no inclou l’acurat estudi que ha presentat en aquesta 7a Edició dels Debats de Recerca. L’autor sí que incideix en la mateixa temàtica, on destaca l’eclosió del sector serveis entre 1959 i 1982, alhora que indica la data de fundació del primer Banc del país a l’any 1930 en plena etapa de construcció de FASA.

La segona comunicació de la primera jornada la va realitzar Albert Gomà, politòleg i màster en recerca temàtica social. Amb el títol de “Canvis, reptes i r del model socioeconòmic d’Andorra”, l’especialista va parlar sobretot de la distància salarial dels sectors intensius i no intensius. I en el seu estudi va fer un recorregut en el sector bancari i financer des del 1969 fins al 2007 on hi ha una caiguda general de 7.000 llocs de treball. Parla de la llei que va permetre donar drets econòmics als residents i del nou marc fiscal que ara s’està negociant en paral•lel a la tan segons ell, necessària obertura econòmica que s’està iniciant tímidament en aquest nou context socioeconòmic, i en el qual hi tenen especial presència les negociacions polítiques.

En el nou escenari, segons Gomà, han canviat des de la intermediació turística fins les noves maneres de financiar-se. Microenergies i nous sectors s’hi ha afegit i cal destacar els tres sectors més interessants: Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), l’Educació i la Salut i Benestar.

Per altra banda comencen a revaloritzar-se els productes locals com les trumfes, el vi, mentre es recupera l’antiga planta embotelladora d’aigua d’Arínsal. Neix una cervessera, i alhora es dona suport a d’altres iniciatives creatives i d’empreneduria a través de l’ADI (Andorra Desenvolupament i Inversió).

Segons el conferenciant a més a més, s’hauria de promoure el canvi desenvolupant la capacitat d’avui per a generar “xarxa”, que és una fórmula d’estimular el “talent” per a cercar aquest nou model productiu i “sostenible”.

En la propera edició comentarem els temes dels Debats de la segona jornada, així com les conclusions finals que presentaran els diversos ponents i que sintetitzarà la coordinadora d’aquesta 7a edició, Marta Fonolleda, doctora en educació per la UAB.

 

 

TOTES LES NOTÍCIES