La SAC espera que la Diada andorrana de l’UCE enforteixi les relacions dels petits estats

SAC

La Societat Andorrana de Ciències (SAC) prepara la seva participació en la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), que tindrà lloc del 16 al 23 d’agost. Enguany, serà present a la secció de cinema amb un documental sobre els castellers, en una jornada sobre l’IEC i el territori i en la que serà la 28a Diada andorrana a la XLVII UCE. Amb el títol ‘Andorra i els petits estats d’Europa’, vol tractar les relacions entre els petits estats i “esperonar” perquè siguin més fluides i creixin en diferents àmbits, com ha manifestat la presidenta de la SAC, Àngels Mach. Aquest dijous, a més, la SAC ha presentat el llibre que recull les ponències de la Diada andorrana de l’any passat i que tractava els models de país per a Andorra. 

La 28a Diada andorrana a la XLVII Universitat Catalana d’Estiu tractarà la relació d’Andorra amb els petits estats. Serà dissabte 22 d’agost i comptarà amb 15 ponències presencials i 8 no presencials. L’objectiu, com ha explicat la presidenta de la SAC, Àngels Mach, és “veure quina és la relació que tenim i la que podríem tenir amb els petits estats”, sobretot tenint en compte que s’està negociant un acord d’associació amb la Unió Europea de la mà de dos petits estats més.

Per fer-ho es comptarà amb representants institucionals com ara ambaixadors i ministres o persones que han ocupat aquest càrrec a Andorra però també a països com Luxemburg, Suïssa, Liechtenstein, San Marino i Mònaco, igual com experts en meteorologia, geologia, antropologia i altres possibles àmbits de col·laboració. Entre els ponents hi ha el cònsol honorari d’Estònia a Andorra, Antoni d’Ortodó; l’ambaixador de Suïssa a Espanya, Thomas Kolly; l’ambaixador d’Andorra a Suïssa, Liechtenstein, San Marino i Mònaco, Enric Tarrado; o el soci de Carlis a Luxemburg, Xavier Déu; a més de l’excap de govern i president d’SDP, Jaume Bartumeu, el síndic general, Vicenç Mateu, o el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, entre altres.

Com ha exposat Mach, hi ha un gran desconeixement entre els petits estats perquè “sovint anem a tractar amb els més grans” i les relacions “haurien de ser més fluides”. Així, amb l’intercanvi de coneixements que puguin aportar els ponents es vol “esperonar perquè es pugui buscar aquesta relació en diferents àmbits, com l’econòmic, social o institucional”.

La presentació de la Diada s’ha fet al mateix temps que la del llibre que recull la vintena de ponències de l’any passat i que, a diferència d’altres ocasions, parteix d’un tema global com els models de país i aborda aspectes com la vessant energètica, de telecomunicacions, salut i afers socials, urbanisme o dret entre altres. “Un retrat de com som actualment i com podríem gestionar el canvi cap al futur”, ha resumit la presidenta de la SAC.

Mach ha definit els llibres com una eina que, a més, ja es poden consultar en versió digital, amb més de 589 articles en xarxa.

Enguany, se n’han editat 1.300 exemplars i compten un any més amb l’ajuda de FEDA. Com ha explicat el director de la parapública, Albert Moles, van participar en la 27a Diada i seguint amb l’objectiu de FEDA Cultura volen “posar en valor la història, el passat, el coneixement i la vida social i com enfrontem el futur amb les noves tecnologies i noves maneres de fer”. 

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES