La modificació de les competències i les transferències és un dels principals objectius que s’han marcat els cònsols de totes les parròquies per abordar l’any 2016. Així ho han explicat aquest dimarts els cònsols majors d’Escaldes-Engordany i Canillo, Trini Marín i Josep Mandicó, durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols. Mandicó considera que per poder avançar els temes pendents ara és el moment de començar a treballar en el document que van signar tots els comuns a l’abril del 2014 i proposa “agafar partida per partida i acabar-les de definir, i s’hauria de fer en un temps realment curt”. Mandicó i Marín han coincidit que la llei sociosanitària i la de carreteres, que estan en tràmit parlamentari, ajudaran a avançar en el tema de competències.

Aquest dimarts s’ha celebrat a Escaldes-Engordany la darrera reunió de cònsols d’aquest mandat i s’han marcat l’objectiu d’abordar la modificació de les competències i transferències a partir del mes de gener. A l’abril del 2014 es va signar un acord entre els set comuns per poder avançar en aquest tema, i segons ha explicat el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, ara l’objectiu és agafar partida per partida i acabar-les de definir en un curt termini de temps, “no podem estar quatre anys més”. Tanmateix, el cònsol canillenc s’ha mostrat convençut que la llei sociosanitària i la de carreteres, que estan en tràmit parlamentari, “faran avançar molt el tema de competències”.

Per la seva banda, la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, ha coincidit amb la importància d’aquestes dues lleis per poder tractar el tema de les competències, i ha assegurat que a l’inici del 2016 ja es parlarà sobre la creació d’una comissió, tal com deia el pacte signat el 2014, per començar a treballar.

Marín ha fet un balanç positiu de la tasca realitzada durant aquests quatre anys i ha destacat “el treball intens” per portar a terme accions com la creació de l’Organisme de Recaptació Comunal (ORCAND), que entrarà en marxa al maig del 2016. Durant la reunió s’ha informat del seguiment que s’està fent i segons Marín, “tot està seguint el seu curs normal”. En aquest sentit, Mandicó ha explicat que s’han de fer modificacions de la Llei de finançament comunal, i per tant, una única oficina de recaptació comunal “a part del treball tècnic, requereix un cert temps”.

Un altre dels temes tractats durant la reunió de cònsols d’aquest dimarts ha estat la dels expedients de deutes pendents que la Batllia traslladarà als comuns, tot i que això encara no s’ha produït i es preveu que es faci efectiu a finals d’aquest mes perquè els comuns puguin fer una previsió. Mandicó ha explicat que hi ha una reunió pendent amb la Batllia però la intenció és que no es traslladin els expedients que els quedi poc temps per prescriure.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada