La Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran ja ha iniciat la temporada de vacunació contra la grip

El Departament de Salut de la Generalitat ha donat per iniciada la campanya de vacunació contra la grip d’aquest any 2019/20. Les dosis estan disponibles a tots els Centres d’Atenció Primària i centres vacunals amb l’objectiu de prevenir la grip i evitar les complicacions i la mortalitat associada a aquesta malaltia. L’atenció primària de la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran ja ofereix a la ciutadania la possibilitat de vacunar-se i ja s’han administrat les primeres dosis. El Departament ha adquirit 1.220.000 dosis de vacunes, 80.000 de les quals per a les RS de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran.

Aquest any, l’Agència de Salut Pública de Catalunya vol millorar la cobertura de vacunació en persones més grans de 60 anys, apropant-se al 60%, i en persones amb problemes de salut crònics i condicions de risc. Alhora vol aconseguir un salt qualitatiu en la cobertura de la vacunació dels professionals sanitaris i en dones embarassades.

Entre les dades de la darrera campanya, destaca la millora de la cobertura de vacunació de les dones embarassades, que ha passat del 22,7 % a un 29,2 %, i la dels professionals sanitaris, que ha passat el darrer any del 23,2 % al 28,05 %.

Com cada any, la campanya de vacunació contra la grip també s’adreça als cuidadors, a les persones internades en residències de gent gran o centres sociosanitaris; a professionals com policies, bombers, personal de protecció civil o bé que treballen en emergències sanitàries o en institucions penitenciàries, entre d’altres.

“Un hivern sense BRRR”

Al mateix temps que s’ha iniciat la temporada de vacunació contra la grip, el Departament de Salut ha posat en marxa una campanya de comunicació amb el lema “Un hivern sense BRRR”. L’objectiu d’aquesta campanya és fer una crida a la població a protegir-se, no només de la grip, sinó també d’altres malalties víriques i infeccioses molt freqüents i que també poden presentar complicacions.

La campanya es centra en recalcar la importància de reduir el contagi de malalties seguint mesures higièniques com el rentat de mans o l’ús de mocadors rebutjables. També incideix en la importància de la vacunació de la grip, especialment en persones amb condicions de risc.

La vacuna, millor eina de protecció

La grip és una malaltia respiratòria vírica que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra i cada any provoca molts casos greus amb hospitalitzacions i morts. La vacuna, juntament amb les mesures higièniques, són la millor prevenció davant la grip.

Malgrat que els efectes de la grip són prou rellevants com per ser tractats com un assumpte de salut pública encara existeixen falsos mites sobre la seva vacuna: des de que no és segura ni eficaç, a que no és important posar-se-la perquè mai em poso malalt, o que, en cas de posar-se-la, no cal fer-ho cada any.

Degut a que el virus de la grip muta anualment, les vacunes també han de canviar i, per tant, s’ha de repetir cada any la seva administració. La vacuna de la grip està feta amb virus inactius que no poden transmetre la malaltia. L’evidència científica demostra que la vacunació evita molts casos d’hospitalitzacions i morts relacionades amb la grip. A més, si una persona vacunada es contagia, els símptomes seran més lleus.

Vacunar-se contra la grip a banda de ser una mesura d’autoprotecció, demostra ser també un acte de responsabilitat en benefici de la població de risc. Entre un 30 i un 50% de les persones infectades poden transmetre el virus tot i no presentar símptomes i provocar greus complicacions en la salut de qui els envolten.