Els grups parlamentaris estan enllestint una reforma del reglament del Consell General que permetrà, entre d’altres qüestions, allargar els períodes de sessions parlamentàries. Ho ha dit el síndic general, Vicenç Mateu, en el tradicional discurs que pronuncia al final de la Sessió Tradicional de Sant Tomàs del Consell General. Mateu també ha lliurat als presidents dels grups parlamentaris una proposta de regulació de les assignacions econòmiques.

El síndic general ha fet un repàs a totes les iniciatives parlamentàries que s’han dut a terme aquest any 2013, així com les que encara estan en curs. Mateu ha assegurat que ‘els consellers i conselleres generals que formen l’arc parlamentari, amb independència del seu color i pes polític relatiu, han aportat al debat, reflexió, talent i compromís’.

Al marge del discurs del síndic, la Sessió Tradicional de Sant Tomàs ha servit per explicar tres informes: el de la delegació al Consell d’Europa, el de la Unió Parlamentària i, per primera vegada, un informe relatiu a les accions dutes a terme en qüestions d’igualtat durant l’any 2013.

La Sessió Tradicional de Sant Tomàs del Consell General ha estat capitalitzada per la reforma del reglament i la regulació de les assignacions econòmiques als grups parlamentaris. El síndic general, Vicenç Mateu, ha dit en el seu discurs que la reforma ja s’està enllestint i que, entre altres qüestions, ‘ha de permetre allargar els períodes de sessions’.

Fer els períodes més llargs -ara es fan dues aturades, una els mesos de gener i febrer i l’altra els mesos de juliol i agost- permetria, segons declaracions posteriors dels presidents dels grups parlamentaris de DA i del PS, Ladislau Baró i David Rios, donar més agilitat per poder fer tramitacions. En l’actualitat per habilitar dates en aquests mesos fora de període de sessions cal que hi hagi un acord de la Comissió Permanent, l’òrgan encarregat de vetllar pels poders de la Cambra quan aquesta està dissolta o en el període entre sessions.

El síndic, però, també ha fet referència en el seu discurs a la ‘transparència i rigor en la gestió pública’ com un requisit indispensable per a una millor qualitat democràtica. En aquest sentit ha dit que ‘treballem en una millor regulació de les assignacions als grups parlamentaris.

Vicenç Mateu ja hauria fet arribar als presidents de cada grup una proposta per aquesta regulació en la qual es definiria com i a què cada grup pot destinar els diners i quin seria el mecanisme de control i de liquidació.

El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró ha anat una mica més enllà i ha explicat que ‘ens interessa acabar de lligar des de la transparència tot el que seria el finançament a les activitats de les forces polítiques, tant als grups, com als partits com a les campanyes electorals’. Així, mentre que a les campanyes ja queda regulat per la Llei electoral, amb la regulació de les assignacions als grups parlamentaris ja els ha arribat una proposta feta pel síndic general que estan estudiant. Pel que fa a una proposició de llei de finançament dels partits polítics, Ladislau Baró creu que s’aprovarà aquesta legislatura.

La regulació de tot aquest sistema de finançament a les forces polítiques no ha de significar, segons Baró, un increment de la despesa pública.

El discurs del síndic general ha recordat que ‘volem desenvolupar l’exercici amb plenes garanties de les iniciatives legislatives populars’ també com un dels elements de millora de la qualitat democràtica.

Informes

La Sessió Tradicional de Sant Tomàs ha servit, com cada any, per relatar els informes sobre l’activitat desenvolupada per la delegació al Consell d’Europa i per la de la Unió Parlamentària. Aquest any, però, s’ha inclòs un nou informe relatiu a les accions dutes a terme en qüestions d’igualtat durant l’any 2013.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada