La recuperació de la Mulassa de la Seu es presenta per la Festa Major

La presència de la Mulassa als carrers serà una de les novetats d’enguany a la Festa Major de la Seu d’Urgell. Aquest element folklòric, associat històricament a les tradicions de Corpus de diverses poblacions catalanes, ha estat recuperat enguany a la capital urgellenca i ara participarà de la cercavila de gegants que s’organitza cada any el dissabte de festa major (a partir de les 6 de la tarda) i que finalitza a la plaça dels Oms just abans del pregó.

En una entrevista a RàdioSeu, el germà major de la Germandat de Sant SebastiàRamon Viaplana, ha explicat que l’arxiver Lluís Obiols va trobar un escrit, datat de juny de 1582, en què es parlava del paper que tenia en aquella època la Mulassa a la processó de Corpus de la Seu. Per això, es van proposar recuperar-la tot inspirant-se en el disseny original.

Llavors es van posar en contacte amb Narcís Mellado, professor dl’Institut Joan Brudieu, i alumnes d’aquest centre es van implicar en l’elaboració de la nova mulassa. Un procés que els estudiants han qualificat de “llarg i complicat” perquè se’n va haver de fer un model amb fang i després modelar el cap amb una taula de suport de grans dimensions. La primavera passada se’n va fer una presentació pública, al carrer de Sant Josep de Calassanç, i ara sortirà per la Festa Major. Paral·lelament, s’està treballant en el protocol que ha de definir els usos, la custòdia i la presència pública de la Mulassa.

Narcís Mellado s’ha mostrat satisfet per la implicació que ha tingut l’Institut Joan Brudieu en aquesta recuperació i considera positiu que la Seu torni a tenir aquest representant típic del bestiari festiu català. Mellado creu que “a banda de ser un element cultural enriquidor, és també un element integrador de les joves generacions que van pujant a la Seu”.

Aquest dissabte la Mulassa participarà de la cercavila, amb els Geganters i Grallers de la Seu i amb les colles geganteres convidades, i en arribar a la plaça dels Oms farà un ball. Atès que no es conserva la partitura original del ball que es feia antigament, Narcís Mellado s’ha encarregat de composar-li una nova peça musical.

Entremesos de Corpus

La Mulassa, com d’altres elements o entremesos del folklore de Corpus, havia tingut històricament la funció d’obrir pas a les autoritats i representants del poble en les processons religioses, sovint acompanyada de foc o pólvora. També és conegut amb d’altres noms com ara Guita o Mula Fera. Amb el pas dels anys van adquirir un caràcter més popular i festiu.

Entre les mulasses més conegudes hi ha les de Solsona, Reus, Barcelona, Montblanc i Tarragona. Però l’exemple més emblemàtic d’aquesta tradició és la Patum de Berga, que compta amb dues Guites entre les seves comparses més antigues (la Guita Grossa és datada des del segle XIV). La celebració berguedana té com a tret distintiu el fet que és l’única que ha conservat al llarg dels segles, i de manera ininterrompuda, un conjunt de comparses i una implicació popular que l’han portat a ser reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.