Les accions dutes a terme en el marc del Pla Nacional de Residus han permès augmentar la recollida selectiva dels envasos, el vidre i el paper i el cartró en els darrers dotze mesos.

Aquesta ha estat una de les conclusions de la Comissió de coordinació i desenvolupament del Pla Nacional de Residus, que s’ha reunit aquest dijous a la tarda sota la presidència de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.

En la reunió s’ha fet balanç de les accions dutes a terme el darrer any en el marc del Pla Nacional de Residus, i s’han posat damunt la taula els bons resultats que s’han obtingut. La ministra ha destacat que durant el 2018 s’han dut a terme diverses accions orientades principalment a incrementar la recollida selectiva, i que s’han aconseguit tots els objectius marcats per a aquest període.

D’una banda, després de l’aprovació del Decret de declaració dels grans magatzems com a productors singulars, el 2017, enguany s’ha iniciat una campanya d’inspeccions al sector de l’hoteleria per garantir el bon compliment de la recollida selectiva. Així, s’han fet un total de 707 inspeccions, que han derivat en l’obertura de 24 expedients sancionadors.

D’altra banda, per incrementar la recollida selectiva també s’ha completat una campanya porta a porta prop de la ciutadania, en la qual s’ha informat a més de 7.566 persones i s’ha assolit l’objectiu d’arribar al 25% de les llars del país. A més, s’ha creat el portal web “recicla bé” per orientar els ciutadans a l’hora de fer la separació de les deixalles, i s’ha fomentat també l’ús de les deixalleries mòbils, que des de la seva posada en funcionament han recollit prop de dues tones de residus.

Tot això s’ha traduït en un augment de la recollida selectiva en els darrers dotze mesos que marca un canvi de tendència important respecte als darrers sis anys. Concretament, de setembre del 2017 a agost del 2018 s’ha incrementat en un 46% la recollida selectiva dels envasos respecte a la mitjana del 2012 al 2016. Igualment, la recollida del vidre ha augmentat en un 10% en els mateixos períodes i la del paper i cartró ho ha fet en un 27%.

Un altre dels objectius del Pla Nacional de Residus era la implementació de la recollida selectiva de la matèria orgànica, que ja compta amb 77 productors que participen en el projecte. De fet, des del novembre del 2017 ja s’han recollit un total de 820 tones.

D’altra banda, el PNR també incideix en la prevenció de residus i durant els darrers mesos s’ha treballat en el foment de l’autocompostatge als centres escolars i s’han lliurat quatre contenidors a centres educatius.

Pel que fa a les bosses de plàstic, el Govern va aprovar el nou reglament per reduir-ne l’ús, que va entrar en vigor el mes de novembre del 2017, i des d’aleshores s’ha aconseguit disminuir l’ús de les bosses de plàstic en un 22,5%.

Finalment, la ministra ha indicat que durant el 2019 i 2020 es mantindran els esforços ja engegats i ha indicat algunes de les actuacions previstes com la reducció de materials d’un sol ús en esdeveniments festius, culturals i esportius i en l’àmbit escolar. A més es treballarà la gestió del paper als centres escolars, s’impulsarà el rol exemplar de l’administració, es fomentarà la reutilització i el reciclatge del tèxtil, i es millorarà la gestió dels vehicles, pneumàtics i runa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada