La ratificació del Conveni sobre els drets dels discapacitats permetrà a les associacions denunciar-ne l’incompliment a l’ONU

L’assessor del Departament de Benestar, Ramon Nicolau, ha afirmat que els informes elaborats pels diferents departaments en relació al Conveni de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat estan enllestits des del mes de desembre. Això significa que l’acord pot entrar a tramitació parlamentària el mes de març i, per tant, ser ratificat en el proper període de sessions. Un cop ratificat, les associacions de discapacitats podran denunciar directament a les Nacions Unides el seu incompliment.

La manca de ratificació per part del Consell General del Conveni de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat -que Andorra va signar l’any 2007- va ser un dels motius pels quals la Federació Andorrana d’Associacions de persones amb Discapacitat (FAAD) va trencar relacions amb el Govern i va deixar d’assistir a les reunions.

Aquest Conveni preveu, entre d’altres qüestions, que les entitats associatives de persones amb discapacitat puguin presentar reclamacions a les Nacions Unides sobre aspectes concrets d’incompliments per part dels països que l’hagin ratificat.

Aquest divendres, l’assessor del Departament de Benestar, Ramon Nicolau, ha informat que el text està a punt per ser entrat a tràmit parlamentari i ratificat en el decurs del proper període de sessions que comença el mes de març.

Nicolau ha explicat que va ser el cap de Govern qui en el marc d’una reunió de la Conadis el març del 2012 es va comprometre a demanda de les associacions a portar-lo a ratificació cinc anys després de la seva signatura. Calia, però, fer abans tot un seguit d’informes dels diferents departaments per saber si es complien els requisits o no. Aquests informes, ha explicat Nicolau, ja estan llestos des del mes de desembre, i per tant a punt per entrar al Consell General per al seu tràmit parlamentari.

L’assessor del Departament de Benestar ha detallat que el Conveni és molt extens perquè és molt interdepartamental. Ramon Nicolau ha assegurat que la legislació del país no necessita cap adaptació per complir el Conveni de l’any 2007 ja que el seu text va en la línia de la llei andorrana de drets de les persones amb discapacitat aprovada l’any 2002. Sí que s’han de fer, però, alguns reglaments específics en qüestions que no estaven contemplades l’any 2002.

TOTES LES NOTÍCIES