La qualitat de les aigües superficials assoleix els millors resultats al 2016

El  balanç de la qualitat de les aigües superficials del 2016 mostra com els resultats milloren d’any en any, i el 2016 s’ha registrat el major volum d’aigües amb qualitat excel·lent o bona, arribant al 86%.

Amb motiu de la celebració del Dia mundial de l’aigua, aquest 22 de març, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i la cap de la Unitat d’Aigües, Laura Coll, han visitat l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Sant Julià de Lòria (EDAR Sud), i han exposat els resultats del balanç anual de la qualitat de les aigües superficials.

Calvó ha explicat que Andorra se suma tots els anys a la celebració del Dia mundial de l’aigua, i en aquesta ocasió s’ha preparat aquest acte donat que enguany el tema principal és el tractament de les aigües residuals. Nacions Unides demana un esforç a tots els països ja que prop del 80% de les aigües residuals són abocades directament al medi, sense cap tractament. A Andorra, en canvi, es tracten pràcticament el 100%.

La ministra ha explicat la feina que es va engegar l’any 1996 amb el Pla de sanejament de les aigües, que ha permès millorar la qualitat any rere any fins assolir, el 2016, el millor resultat de qualitat de l’aigua.

En el marc del pla de sanejament es van engegar mesures de millora de la qualitat, com la creació de les depuradores, que actualment n’hi ha quatre, i la xarxa de col·lectors generals, que ja arriba a 47 quilòmetres. Per acostar aquestes dades a la ciutadania, Calvó ha informat que s’ha elaborat una infografia sobre la situació de l’aigua a Andorra, que a més ofereix consells per a un ús més responsable d’aquest bé.

La cap d’Unitat d’aigües, Laura Coll, ha explicat que en el marc del pla de sanejament el Ministeri fa un seguiment de la qualitat de l’aigua a través de 37 estacions de mesuraments que analitzen diferents paràmetres i prenen mostrejos amb diferents periodicitats.

Al 2016 s’ha registrat el 86% de les aigües amb qualitat excel·lent o bona, el 8% amb qualitat acceptable, el 3% amb qualitat dolenta i el 3% amb qualitat molt dolenta. De fet, la millora mostra una evolució molt significativa en relació a les dades del 2005, quan la qualitat excel·lent i bona no arribava al 40% de les aigües.

Els efectes positius de la millora de la qualitat de l’aigua es manifesten, entre d’altres en la recuperació de la fauna de riu, i un exemple n’és la llúdriga que al 2010 no habitava els rius del Principat, i actualment s’estima que n’hi ha una desena.

Coll ha explicat també des del Ministeri es treballa en la neteja dels rius per extreure els residus sòlids que es puguin trobar. En aquest sentit, el 2016 s’han extret fins a 17,7 tones de residus, el que representa 28 kg/km. Aquest rati, tal com ha indicat Coll, és significativament menor als 150 kg/km que es podien trobar l’any 2010.

Foto: SFG

1 comentari

  1. Rius nets! molt bona notícia, s’ha acabat allò que es deia abans: “Tira-ho al riu”. Hem de ser un país capdavanter en tot, també en ecologia i humanitat

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES