La pujada de gener i la tornada a l’escola

Amb tantes emocions viscudes durant el Nadal, amb la il·lusió posada en l’arribada del Pare Noel i després dels Reis Mags, de setmanes de temps d’oci, de dies a casa sense responsabilitats, de compartir amb familiars en reunions festives fins tard i jugar més temps del permès, i amb el canvi d’activitats en vacances és difícil mantenir els nens tranquils i fer que segueixin mantenint uns horaris regulars. Però restablir l’horari habitual de son i de menjars uns dies abans de començar a l’escola seria fonamental perquè la tornada a la normalitat no resultés tan difícil.

Els primers dies de col·legi pots afegir a la seva alimentació un extra d’energia perquè afrontin el dia amb més força, però el fonamental és que els nens no vegin la tornada a l’escola com un calvari. I per això és important que no vegin als seus pares decaiguts davant la perspectiva de tornar a treballar. Podem provar alguns consells per gestionar positivament la transició de les vacances de Nadal a l’escola.

Els pares són el mirall en el qual els fills es miren. Per la qual cosa l’actitud que demostrin davant la tornada a la rutina serà vital per a l’estat d’ànim dels seus fills. Si et veuen alegre i optimista davant la tornada a la feina, és molt probable que ells se sentin igual.

És recomanable que diversos dies abans de l’inicií de les classes dels nois reprenguin el seu horari regular a l’hora d’anar a dormir. D’aquesta manera, la nit abans del primer dia anirà al llit sense problemes i gaudirà de les hores de son necessàries per enfrontar el dia.

S’ha de prendre en consideració que un cop comencin les classes els nens tindran tasques i responsabilitats, així que una bona manera per preparar-los és incloure’ls activitats a la seva rutina diària en els dies previs; així es preparen per al que ve. A més,  la càrrega d’activitats els ajudarà a estar d’hora a punt per al llit.

És normal que durant les festes els hàbits alimentaris es deteriorin una mica en tenir la temptació de dolços, refrescs i menjar ferralla que en general sol arribar amb el temps de vacances. Uns dies abans del començament de classes és ideal tornar al camí de la bona alimentació. Eliminar completament el menjar ferralla de la dieta i afegir fruites i vegetals és una manera ideal de fer-ho.

És normal que durant les vacances les regles pel que fa als videojocs o l’ús de tauletes es flexibilitzin, però de cara al retorn a classes s’ha de reprendre el temps de joc permès.

Els primers dies de tornada a la rutina és recomanat aixecar-se 15 minuts abans de l’hora establerta perquè s’acostumin. Aquesta és una bona manera d’arribar a temps, evitar coratges i males estones tant per als nens com per als pares.

Alguns / es potser es penedeixin o ens penedirem. Altres / es hauran o haurem d’estrènyer i massa el cinturó, per poder pagar tot el que hem de comprar. Però també hi haurà aquells que van gastar massa i que, simplement, no podran pagar. Espero que no sigui algú de nosaltres. Per a la majoria de nosaltres, el pitjor de tot és que cada any és el mateix. És a dir: no aprenem dels nostres errors. En alguns casos, fins i tot, ens enfonsem més, pensant que “el ballat ningú ens ho treu”.

Fem una petita reflexió: ¿així volem viure sempre? ¿Volem patir el mateix cada principi d’any?

Com que hi ha de tot en aquesta vida, per a algunes persones la resposta serà afirmativa: els agrada patir o és l’única manera com pensen poden tirar endavant.

Però per a molts, la resposta serà negativa. Llavors fem alguna cosa. Podem començar a planejar una mica millor les nostres finances personals. És més: encara que tinguem deutes adquirits, podem començar des d’avui a planejar el nostre cap d’any i a separar una mica de diners per a això.

Recordem que els nostres patrons de comportament i la forma com fem servir els nostres diners incideix directament en la nostra qualitat de vida. Moltes vegades, la decisió està a les nostres mans i és tan òbvia i tan senzilla que en ocasions ens costa molt creure-ho.

Però també he de dir que un ha de viure amb un cert equilibri entre les seves metes i els seus desitjos. Entre les nostres temptacions i el que veritablement volem aconseguir en la vida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.