Cada cop és més freqüent que trobem prunes a les fruiteries durant tot l’any, tot i que l’època que els és natural és a l’estiu. Originària de les regions de l’antiga Pèrsia, existeix una amplíssima varietat de prunes, entre tre-centes i quatre-centes, tot i que, per les seves característiques, es poden agrupar en tres grans categories:

-Pruna blava: de forma ovalada i de color blau o violeta. La polpa és dura i el gust, fort.

-Pruna clàudia: de color verd i polpa groga. És considerada la pruna reina, pel seu agradable gust.

-Pruna Mirabel: de tamany petit i de pell groga o vermellosa. Té un cert gust àcid i sol ser dura.

La pruna és una fruita amb un destacat valor nutritiu. Cal ressaltar l’alt contingut en sucres o glucosa i en hidrats de carboni, a més de vitamina A.

Els experts en nutrició apunten que la pruna és benefi ciosa per a la vista, els músculs i per al creixement. En relació amb la vitamina C, la seva aportació és més minsa. Una ració de 130 grams de prunes, aporta, aproximadament, el 20% de la ingesta diària que recomana la Organització Mundial de la Salut d’aquesta vitamina.

Ja d’antic que es coneixen els efectes diürètics i laxants de la pruna, especialment la pruna seca, pel seu contingut en fi bra i també en sodi i magnesi. La pruna també conté potassi, que és un mineral essencial per al bon funcionament de les cèl·lules.

Pel que fa a l’aportació de fibra, recordem que la fi bra és un tipus especial de carbohidrat que resulta positiu per netejar els budells i per contribuir a la bona marxa del trànsit intestinal.

El Tot Granollers

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada