La prova pilot de producció de carn de pollí es podrà allargar tres o quatre anys

L’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) va posar en marxa el mes de setembre del 2012 un pla pilot d’engreix de pollins per promoure’n la producció i el consum. Segons ha explicat el president de l’associació, Xavier Coma, de moment el resultat és molt satisfactori i compta amb la participació de 14 ramaders i 77 animals, ‘el que pot assumir el mercat andorrà d’un inici’. L’objectiu és poder incloure aquest producte dins el segell de Carn de Qualitat i posteriorment obtenir-ne la IGP. La prova està prevista de tardor a tardor però es contempla que s’allargui durant tres o quatre anys per ‘anar ajustant tot el procés’, ha apuntat Coma.

L’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra va iniciar el 2012 contactes amb el Departament d’Agricultura per impulsar un pla de foment del consum de carn de pollí i activar-ne la producció. L’èxit d’aquesta prova, assenyala la memòria de l’associació de l’any passat, suposaria l’obertura d’una nova línia de producció, que es vol afegir al segell de control i garantia Carn de Qualitat Controlada d’Andorra, amb la vedella, el corder i el cabrit.

Segons les darreres dades de l’APRA, 14 ramaders amb 77 animals participen en el pla pilot que finalitza al juliol d’aquest any i s’ha contactat amb totes les carnisseries del Principat perquè en comercialitzin la producció. De moment, ha indicat el president de l’associació, Xavier Coma, ‘les carnisseries que en tenen estan molt contentes’ i s’està fent pedagogia entre els carnissers perquè ‘tingui una continuïtat’.

La prova pilot es va presentar el 16 de desembre i implica el compromís dels ramaders d’orientar a l’engreix un determinat nombre d’animals per abastir el mercat andorrà durant un mínim de sis mesos. En principi va ‘de tardor a tardor’, ha assenyalat Coma, però ‘a mig estiu s’han de començar a veure resultats’. Aquest resultat és el que ha de marcar el naixement d’una nova línia de producció però la previsió és que la prova s’allargui tres o quatre anys ‘per anar ajustant tot el procés’.

Un altre repte assolit l’any passat va ser l’obtenció de la Indicació Geogràfica Protegida per a la Carn d’Andorra, en la qual ‘encara s’estan incloent explotacions’, ha indicat Coma. Suposa, segons el president de l’APRA, ‘un reconeixement a la bona praxis dels ramaders’ i dóna ‘consistència al producte’. ‘Li donarà un catxet que no té per què significar un augment de preu’, ha assenyalat.

Projectes d’apicultura

Per últim, un altre projecte que té en ment l’APRA però que, per les condicions econòmiques veuen a llarg termini, és la possible creació d’un Centre d’Interpretació Apícola. ‘Independent o dins la casa del pagès’, ha explicat el president de l’APRA.

Recentment s’ha realitzat una visita a un centre de Catalunya ‘per agafar idees’ però fer a fer-lo realitat cal buscar el suport d’iniciatives privades i per això ‘ho tenim aparcat’, ha reconegut Coma.