La protecció internacional de la capa d’ozó ha de seguir comptant amb la implicació d’Andorra

silvia-calvo-2Des de fa 30 anys, cada 16 de setembre se celebra el Dia Internacional per a la protecció de la capa d’ozó. El lema d’aquest 2015 és: “1985 – 2015: 30 anys, recuperant la capa d’ozó entre tots”, en homenatge als esforços realitzats a tot el món durant aquests 30 darrers anys per protegir la capa d’ozó i posar en valor el seu rol primordial en la protecció de la vida sobre el planeta en front als efectes més nocius dels rajos UV. Es considera que al 2030 l’aplicació de les mesures del Protocol permetrà prevenir 2 milions de casos de càncer de pell cada any.

La coordinació internacional és la clau de l’èxit de les mesures adoptades fins a la data, i en aquest sentit, Andorra des de la seva petitesa s’ha implicat, i continuarà implicada, per aportar el seu gra de sorra a la protecció de la capa d’ozó. El Conveni de Viena relatiu a la protecció de la capa d’ozó i el Protocol de Mont-Real que regula les substàncies que esgoten aquesta capa són els convenis internacionals mediambientals més eficaços fins ara. Es considera que han assolit el seu objectiu ja que s’han eliminat més del 98% de les substàncies que esgoten l’ozó i es preveu que la capa d’ozó es reconstitueixi a mitjans de segle.

Els nous productes que s’utilitzen en els aires condicionats, els sistemes de refrigeració, les escumes i els aerosols han permès substituir una bona part de les substàncies nocives. A més, com que alguns d’aquests gasos que esgoten la capa d’ozó són també gasos amb efecte d’hivernacle, l’aplicació del Protocol de Mont-Real ha permès reduir de manera important les emissions de bilions de tones d’equivalent carboni i s’ha convertit també en un instrument de lluita contra el canvi climàtic.

Pel que fa a Andorra, el 2009 van entrar en vigor el Conveni i el seu Protocol així com el Reglament sobre les substàncies que esgoten la capa d’ozó i determinats gasos fluorats d’efecte hivernacle per transposar a la nostra normativa les obligacions dels textos internacionals i limitar l’ús d’aquestes substàncies fins a eliminar-les completament, excepte quan no hi hagi alternatives. L’any vinent quedaran definitivament prohibits a Andorra els compostos que esgoten la capa d’ozó i el Reglament de l’any 2010 obliga els professionals del sector a buscar les alternatives més adequades.

Des de l’any 2012, i en el marc de l’Estratègia pel medi atmosfèric, es realitza una vigilància de l’ús d’aquestes substàncies regulades principalment en les instal·lacions per a la generació del fred.

A més, Andorra s’ha sumat cada any a la celebració del dia internacional per la protecció de la capa d’ozó amb accions de sensibilització prop de la població i sobretot dels infants, amb la realització de conferències i de tallers, la distribució de còmics adreçats als escolars que tenen com a argument les aventures de l’Ozzy: una molècula d’ozó i les seves lectures animades.

L’èxit de l’aplicació d’aquests texts i els esforços realitzats per preservar la capa d’ozó són un excel·lent exemple de la força de la cooperació internacional davant d’un perill mediambiental mundial i permet ser optimistes de cara a reptes com el de la lluita contra el canvi climàtic.

Sílvia Calvó, Ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, 

1 comentari

  1. A la Ministra Sra Sílvia Calvo.
    Soc Carles Soler Lladó i represento de Geenintegral que ja van estar a Andorra i tenim un sistema integral de tractament de Residus creant electricitat i contaminació 0.Totas las incineradores tenan que tanca i la seva també malgrat tancar la i renovar la. Tenim un sistema innovador que la continuació 0 i s’amortitza en 6-7 anys. Estem a la seva disposició
    Carles Soler Lladó 617 322 964

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES