daniel-armengol

El president suplent del grup parlamentari de Demòcrates per Andorra, Daniel Armengol, ha anunciat que la proposició de llei de sostenibilitat financera i d’estabilitat pressupostària que prepara el seu grup establirà un sostre d’endeutament global de l’estat del 50% del seu PIB. Ha fet aquest anunci durant l’argumentació per rebutjar les esmenes a la totalitat al pressupost del 2014, que ha qualificat de ‘realista’ però en el qual ha alertat del risc que s’avanci cap a un dèficit estructural que podria arribar fins els 80 o 100 milions d’euros al 2015, que serien ‘inassumibles’. Així, ha indicat que la mateixa llei establirà ‘què passarà quan no es compleixin aquestes premisses, dictant clares responsabilitats cap als gestors de la cosa pública i cap als polítics’. D’altra banda, el demòcrata també ha demanat als ministres una reforma de l’ADI i repensar el Fòrum Nacional de la Joventut, i ha reclamat la modificació de l’IGI sobretot per recuperar el nivell d’ingressos provinents del sector bancari.

El grup parlamentari de Demòcrates per Andorra ha rebutjat les dues esmenes a la totalitat presentades pel grup parlamentari socialdemòcrata i el grup parlamentari mixt al projecte de llei del pressupost. Tal com ha argumentat el president suplent del grup demòcrata, Daniel Armengol, ho han fet perquè ‘és realista’, i perquè és necessari perquè l’economia comenci a créixer.

El conseller demòcrata, però, ha fet incís especialment en el dèficit estructural que preveu el projecte de pressupost, que és de 42 milions d’euros. Ha assenyalat que si se sumessin els 18 milions que podria generar la futura llei de la CASS, i si es preveiés el fracàs de les negociacions de les competències que comportaria també mantenir les transferències com estaven, ‘en el pitjor dels escenaris per al 2015 estaríem parlant d’un dèficit estructural que rondaria els 80 o 100 milions d’euros’. És per això que ha alertat que seria ‘inassumible’.

En aquest sentit, ha anunciat que per garantir el compliment dels compromisos del Govern i els comuns, DA treballa en una proposició de llei de sostenibilitat financera i d’estabilitat pressupostària que limitarà el sostre d’endeutament global de l’Estat al 50% del seu PIB. A més, aquest text establirà en el 0,5% el dèficit permès en tots els pressupostos públics en cada mandat.

Armengol, que a banda d’assenyalar els aspectes positius també ha estat crític amb el Govern i ha exigit actuacions, ha recordat a Cinca que es va comprometre a presentar una llei de gestió dels fons de la CASS. També ha criticat que el Fòrum Nacional de la Joventut no presenti les seves liquidacions i n’ha demanat la seva reforma perquè ‘no acaba de rutllar’. També ha dit que a l’ADI se li ha de donar ‘un gir marcat i definitiu’ i ha demanat agilitat al Ministeri de Cultura en relació als entorns de protecció.

Pel que fa a l’IGI, Armengol ha reclamat la reforma urgent que s’ha de fer per ‘solucionar certes injustícies’, i ha fet referència especialment als sectors farmacèutic i al de la neu, però sobretot a recuperar les liquidacions que s’haurien de rebre per IGI bancari, ‘preservant, aquest cop sí, els que utilitzen els serveis bancaris per sobre d’aquells que els donen’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada