horaLa  propera matinada de dissabte a diumenge, el rellotge s’endarrerirà una hora a les tres del matí, que passaran a ser les dues. Andorra i tots els països de la Unió Europea, de forma harmonitzada, adoptaran l’horari d’hivern i posaran fi al període de set mesos de l’horari d’estiu per al 2016. Aquest horari ha suposat un estalvi en forma d’un menor consum d’energia per la menor necessitat d’il·luminació artificial. Un 90% dels efectes d’aquesta mesura es produeixen en el sector domèstic.

Les millores en l’eficiència han anat reduint el pes de la il·luminació en el total del consum energètic de les llars fins a situar-lo a l’entorn del 6%. Però l’estalvi en aquest àmbit encara es pot incrementar amb un ús responsable de l’energia. És a dir, posant en pràctica mesures com adequar el tipus d’il·luminació a cada necessitat o bé instal·lant sistemes electrònics de regulació del consum elèctric. El canvi horari també permet estalviar energia en els serveis, el comerç i la indústria.

Si s’apliqués l’horari d’estiu durant els mesos d’hivern permetria un estalvi energètic degut a l’allargament de la llum natural durant les tardes. Però això no compensaria el consum addicional d’enllumenar una hora més de foscor al matí.

La diferenciació entre l’horari d’estiu i el d’hivern, que es posa en pràctica a una vuitantena de països de tot el món, es va iniciar, de forma habitual, l’any 1974 com a mesura d’estalvi davant de l’encariment del petroli i, per tant, de l’energia. La Comissió Europea es responsabilitza d’harmonitzar els canvis horaris a Europa, i actualitza i renova aquesta norma, si s’escau, cada cinc anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada