La primera reunió de la Secretaria Pro Tempore de la Cimera Iberoamericana serà a Madrid

La secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, ha visitat aquest dilluns Andorra per mantenir amb les autoritats andorranes la primera reunió de treball emmarcada en la Secretaria Pro Tempore (SPT) que ostenta el Principat per als anys 2019-2020. Aquesta trobada ha servit per definir el lema i el logotip de la Cimera Iberoamericana 2020 i també el calendari de reunions que hi ha previst per aquests dos anys, així com els idiomes que es faran servir. D’aquesta manera, la primera de les reunions en el marc d’aquesta Secretaria Pro Tempore es farà a Madrid el mes de juny, sota la presidència andorrana, i reunirà els coordinadors nacionals i responsables de cooperació dels diferents països iberoamericans.

La trobada a la capital d’Espanya servirà per tractar qüestions de cooperació i també per abordar el lema que Andorra ha escollit, i que ha estat aprovat, ‘Innovació per al desenvolupament sostenible-Objectiu 2030’. La voluntat d’Andorra és “reprendre” el treballs sobre els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que ja es van tractar sota la presidència de Guatemala i afegir “polítiques innovadores” que puguin ajudar en la seva implantació, tal com ha explicat la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach. Després d’aquesta primera trobada a Madrid, Andorra acollirà, entre finals de juny i mitjans de juliol, una trobada de joves iberoamericans a la vall del Madriu-Perafita-Claror. A més, es durà a terme una reunió a Nacions Unides sota la presidència d’Andorra i en la qual participaran membres de la comunitat iberoamericana. A la tardor, és previst que es faci una reunió de ministres d’Afers Exteriors. De cara al 2020 també es faran un seguit de trobades, segons Ubach, i la culminació serà la cimera de caps d’Estat i de govern que es farà a la tardor del 2020.

Ubach ha manifestat que s’han establert ja contactes amb altres països per fer reunions sectorials. D’aquesta manera, des del Govern ja s’ha ofert a Cuba i a Portugal que puguin acollir aquestes reunions ministerials, de la mateixa manera que ho va fer Andorra el 2016 quan Colòmbia era l’amfitriona, acollint els ministres iberoamericans d’Educació.

Quant als idiomes, la titular d’Afers Exteriors ha remarcat que els oficials de la cimera són el castellà i el portuguès però que Andorra vol que tinguin la mateixa presència, “una força igual”, tenint en compte la important comunitat portuguesa que viu al Principat. El català es farà servir per a ús intern.

A l’últim, la trobada amb Grynspan també ha servit perquè el logotip de la cimera que ha presentat Andorra hagi rebut el vistiplau. Hi ha els colors de la bandera d’Andorra, amb un lligam amb el país que es reflecteix amb una sanefa que simbolitza el romànic, i els colors dels ODS, que també representen la diversitat iberoamericana.

Durant la seva estada a Andorra, Grynspan s’ha entrevistat no només amb el cap de Govern, Toni Martí, sinó també amb la Sindicatura i amb representants dels grups parlamentaris i del sector empresarial, ja que cal recordar que Andorra acollirà també l’any que ve un fòrum econòmic iberoamericà. La secretària general iberoamericana s’ha entrevistat, a més, amb la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, amb qui ha parlat de l’organització del Fòrum iberoamericà de governs locals que també se celebrà al Principat el 2020.