sang

 La primera Marató de donants de sang a Andorra tindrà lloc aquest divendres 24 d’abril a la sala Àgora de la plaça Lídia Armengol. Serà la primera vegada que se celebri una jornada plena d’activitats amb dotze hores seguides per rebre les donacions que vulguin fer els ciutadans, i per això els organitzadors s’han mostrat optimistes en arribar fins a les 350 o 400 donacions, que seria “una xifra ideal”. L’esdeveniment està organitzat per la Creu Roja Andorrana amb el suport del Comú d’Andorra la Vella i el Banc de Sang i Teixits de Catalunya.

Durant tota la jornada de divendres 24, des de les 10 i fins a les 22 hores, els ciutadans que vulguin podran adreçar-se a la sala Àgora a fer les seves donacions. El cap del Banc de Sang i Teixits de Lleida, Juan Manuel Sánchez, ha explicat que ja fa uns anys que van engegar aquesta modalitat de marató per mobilitzar parts de la societats que no estan acostumades a donar sang, i sobretot per captar nous donants. Així, el fet d’estar disponibles durant dotze hores permet donar més facilitats a tots els ciutadans.

Amb aquesta intenció de facilitar les donacions a tothom, a través de la pàgina web donarsang.gencat.cat es poden fer reserves d’hora per anar a donar sang i així evitar les cues. A més, es pot descarregar el formulari mèdic per portar-lo completat de casa. Entre les facilitats que s’han previst, la directora de la Creu Roja, Isabel Castelao, també ha destacat que s’entregaran justificants per poder-los presentar a l’empresa per a qui ho necessiti.

Durant la jornada de la marató hi haurà dos metges al matí i tres a la tarda, però hi haurà fins a un total de 15 infermers al matí i 20 a la tarda, de manera que es podrien arribar a fer fins a una vintena d’extraccions simultànies.

La marató s’ha plantejat no només com una jornada de recollida de sang, sinó que també hi haurà activitats lúdiques, culturals i esportives per donar-li un caire més festiu. Així, es duran a terme actuacions dels castellers, l’Esbart Dansaire, la cantant Marta Mas, el grup folklòric de la Casa de Portugal, el grup Zumba del 9 Serradells, el grup de dansa del ventre del Comú d’Andorra la Vella, i Assandca. A més, per als més petits hi haurà un espai habilitat perquè estiguin entretinguts mentre els adults van a donar sang.

El cònsol major d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, ha expressat la satisfacció del Comú de poder donar suport acollint aquesta iniciativa, i ha recordat que a tothom li pot fer falta sang en algun moment i per això ha convidat tothom a participar i “oferir la vostra sang”. A més, el cònsol s’ha interessat per les restriccions que hi pugui haver en els donants per la seva condició sexual, i tal com ja ha passat en les darreres campanyes, aquesta no serà una limitació.

De fet, Juan Manuel Sánchez ha indicat que els criteris per donar sang són tenir entre 18 i 70 anys, estar bé de salut i no haver donat en els darrers mesos. Pel que fa al pes, cal que els donants pesin més de 50 quilograms ja que la quantitat que s’extreu és sempre la mateixa i per la salut dels donants no es pot extreure aquesta quantitat a persones que pesin menys.

L’objectiu de la Marató és aconseguir entre 350 i 400 donacions, una xifra que per a Sánchez seria “ideal”. Tot i així, el nivell de donacions a Andorra mai no arriba a les transfusions que es necessiten. El cap de servei del Laboratori Clínic del SAAS, Antoni Pérez, ha explicat que anualment es necessiten unes 1.000 unitats però se’n recullen unes 500. No obstant, això no representa un problema a l’hora d’accedir a la sang.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada