La primera comunió

Quins records tens del dia de la teva primera comunió? Centenars de nens i nenes reben en aquests caps de setmana de maig i juny la primera comunió. Es tracta d’un dels esdeveniments més emblemàtics de la infància de tota persona, del dia potser més feliç de la nostra vida.

Tots aquests records s’amunteguen en la meva memòria i en el meu cor amb el sentiment i la convicció que val la pena seguir cuidant al màxim la preparació i la celebració de la primera comunió dels nostres nens. Que els pares i familiars dels nostres nens de primera comunió han de respectar i potenciar, també al màxim, la identitat i l’essència d’aquest acte religiós i cristià per tal que sigui el que ha de ser. No podem convertir les primeres comunions en mers actes festius i socials, en meres fires infantils de les vanitats. Ni tampoc podem deixar-nos portar per temptacions iconoclastes, puristes i radicalitzades.

La primera comunió és el final d’un procés evangelitzador i religiós i el començament d’un altre. Comença una nova etapa que requereixi també de formació catequètica, de vida de pietat i d’exemple dels pares i de la resta de persones de l’entorn dels nens. Mai ha de ser el dia de la primera i de l’última comunió.

Per tot això, el més bell dels regals, el millor dels serveis i la major de les contribucions dels pares i familiars a l’autèntic esplendor i sentit de la primera comunió dels seus fills serà el garantir la millor preparació catequètica dels seus nens i donar-los ells mateixos exemple de vida, de praxi i de compromís cristià.

Al centre dels meus records es troba aquest pensament: Jesús entrava en el meu cor. I , juntament amb Jesús, Déu mateix estava amb mi. I que era un do d’amor que valia molt més que tot el que es podia rebre en la vida.

Maig és temps de celebrar les primeres comunions dels fills, dia inoblidable en què moltes vegades ens sentim desconcertats davant les exigències socials que poc a poc han anat configurant aquesta festa tan especial per a la família cristiana.

Deu verbs -les inicials formen la paraula clau: Eucaristia- poden ajudar-nos a viure amb sentit i profunditat aquest dia tan esperat per als nostres fills.

ESPERAR: La primera comunió és començament, no és final, anar més enllà de l’ instant és fonamental. Comença una nova etapa en el procés d’iniciació cristiana del vostre fill.

UNIR: Crear un ambient d’unió i no de divisió serà el millor de viure el que és central en aquest dia: la comunió.

CONVIURE: Caure en el compte que les celebracions són moments de trobada a la família (pares i fills, germans, avis, oncles, amics) i amb les famílies dels companys dels meus fills.

ALEGRAR-SE: Perquè l’alegria no s’esfumi és imprescindible posar més els ulls en Déu que en els nostres desitjos, gustos, i de vegades, problemes.

RECORDAR: Preparar algun detall personal que sigui autèntic recordatori de la trobada que el nen ha tingut amb Déu. Aquesta trobada és el veritablement central.

INTENSIFICAR: Afavorir els moments en què compartir amb el nen confidències, oracions i converses sobre l’experiència de Déu rebuda.

SIMPLIFICAR: Convertir-se en “contrapunt” dels missatges que inciten al consum d’inevitables i absurds regals. Fer que el dia sigui “senzillament diferent”.

TRANSMETRE: Comunicar la pròpia fe és el millor regal. És una bona ocasió per mostrar que l’experiència de la comunió transforma cada dia i és Jesús qui ens dóna la llum que il·lumina i orienta la nostra vida.

INTERIORITZAR: Aturar la mirada en el veritablement significatiu. Fer balanç del dia amb el nen o nena destacant el més important.

AGRAIR: Participar totalment del Cos i de la Sang del Senyor és motiu més que suficient per lloar i agrair a Déu la seva invitació a formar part d’Ell.

Vull felicitar tots els nens i nenes que aneu a fer la primera comunió, que aneu a rebre Jesús en l’Eucaristia i salutació a les vostres famílies. Igualment, un agraïment als esforçats catequistes que els heu acompanyat en aquest procés d’iniciació a la vida cristiana.