La previsió de baixada de temperatures fa que no s’activi la fase d’alerta pel cabal dels rius

El cap de Govern, Antoni Martí, i el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, han participat aquest dilluns a la reunió informativa sobre el desgel, que ha tingut lloc a la caserna dels Bombers de Santa Coloma. A la sessió també ha participat el director de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, Francesc Areny, i diferents representants dels cossos de seguretat implicats. Espot ha confirmat en declaracions posteriors a la trobada que es manté la fase de prealerta, que es va activar el passat mes d’abril, tot i que s’extremaran les mesures de precaució davant la possibilitat de noves crescudes als rius.

Areny ha explicat que la fase de prealerta suposa un augment de la vigilància i el seguiment de l’alçada de l’aigua als rius. Espot ha assenyalat que els factors que han fet que no es passi a la fase d’alerta tot i la crescuda del cabal dels últims dies han estat, d’una banda, la davallada experimentada a les darreres 48 hores, sumada a la baixada de les temperatures que també està fent més lent el desgel.

Areny ha explicat que la previsió de pluges que apunta Meteo France és de 20 litres per metre quadrat durant aquest dilluns a la nit, i d’entre 15 i 20 litres més durant la jornada de demà, unes precipitacions que tampoc haurien de suposar un increment del risc fins el nivell d’alerta. El cabal màxim es va registrar divendres i dissabte al vespre, amb 80 metres cúbics per segon a l’alçada de la Borda Sabater, quan habitualment el cabal és de 30 metres cúbics per segon, segons ha detallat el director de Protecció Civil i Gestió d’Emergències.

Espot ha explicat que la trobada d’avui, a part de per conèixer en profunditat les dades al voltant de la crescuda de rius, respon a la voluntat de transmetre una radiografia de la situació actual després de la preocupació mostrada per la ciutadania durant la darrera setmana. El titular de Justícia i Interior també ha precisat que informarà les diferents administracions comunals de la situació, amb la voluntat de compartir les darreres dades de què es disposa.

El Govern va activar el passat 9 d’abril la fase de prealerta per la crescuda de rius, activant així els recursos necessaris per netejar amb caràcter urgent les vores de rius, arbres caiguts, etcètera, així com per iniciar un seguiment diari de l’evolució del cabal. Areny ha apuntat també que els equips desplegats per fer l’avaluació del cabal d’aigua als rius ho continuaran fent durant aquesta setmana, en col·laboració amb departament de Patrimoni Natural, el cos de Banders i Bombers, que també fan mesuraments periòdics.