La presentació del llibre ‘Aiguat!’ omple la Capella de les Monges de la Seu

Els autors del llibre Aiguat! han alertat de la necessitat de dur a terme el manteniment i neteja del riu Segre per tal d’evitar que no tornin a produir-se els estralls que va provocar la riuada del 1982 a la Seu i part de l’Alt Urgell. L’avís s’ha justificat pel fet que les inundacions es repeteixen de forma periòdica, tal i com en deixa constància l’obra a través de diversos documents històrics.

El llibre Aiguat!, publicat per Edicions Salòria, l’han presentat aquest divendres a la Capella de les Monges els seus promotors: Joan Ganyet, Ramon Ganyet, Eron Estany i Jordi Mas, a més de l’exalcalde Amadeu Gallart. Tots han coincidit a destacar la transformació de la zona de la Seu i Andorra arran de la tragèdia, però han posat de relleu la importància de vetllar perquè allò que es va assolir serveixi perquè no es torni a viure una situació semblant.

En aquest sentit, Ramon Ganyet ha recordat que l’enginyer canadenc que va dissenyalar la canalització del Segre al seu pas per la capital urgellenca ha fet palesa recentment la seva preocupació perquè s’ha reduït la capacitat hidràulica i es corre el risc de reexides en cas d’aiguat. La petició d’Amadeu Gallart també ha estat concisa: “Cal sensibilitzar l’Ajuntament urgellenc, la Generalitat i els partits polítics perquè facin allò que estigui a les seves mans per allunyar la possibilitat d’una nova catàstrofe”.

Solidaritat i planificació

Joan Ganyet, que el 1982 era tinent d’alcalde de la Seu i va presidir la Junta d’Emergència de l’Alt Urgell, ha assenyalat novament en la presentació d’Aiguat! que una de les lliçons apreses d’aquell moment de la història és que “es va posar a prova la capacitat de resposta de la societat de la Seu i Andorra, que va demostrar autoorganització, seny i solidaritat”. Jordi Mas, també amb responsabilitats polítiques durant els anys de la reconstrucció, ha subratllat que va ser “molt important la planificació i la visió de futur a l’hora de recuperar les infraestructures destruïdes”.

Així s’ha expressat també Eron Estany, que entre 1978 i 2011 va ser el director d’Obres Públiques i Ordenació Territorial del Govern d’An­dorra. Les administracions van multiplicar per set la inversió per a la reconstrucció del país per prevenir un desastre similar, amb actuacions com la canalització del riu Gran Valira i l’estabilització d’altres rius.

Presentació a Andorra

Després de l’èxit de la presentació a la Seu, on s’ha omplert de Capella de la Immaculada, el llibre Aiguat! 1982-2012: 30 anys de les inundacions a la comarca de la Seu i Andorra es presentarà també al Museu del Tabac de Sant Julià de Lòria el dimarts 19 de febrer, a les set del vespre. En aquest equipament es pot visitar fins al 31 de març l’exposició ‘Aiguats 1982. 30 anys de les inundacions del novembre del 1982: de la catàstrofe a la solidaritat’.

La publicació és un doble homenatge. D’una banda, a la societat que va fer possible el resorgir en un moment molt difícil. De l’altra, a les persones que van perdre la vida durant els aiguats del 82 i, d’una manera molt especial, a l’urgellenc i alcalde de les Valls de Valira, Josep Mas Areny.

TOTES LES NOTÍCIES