Es calcula que existeixen al voltant d’un miler de varietats de pomes, tot i que en els nostres mercats aquesta diversitat es redueix a unes cinc tipologies.
Es tracta d’una fruita molt rica en hidrats de carboni, amb un 12% de la seva composició. També conté petites quantitats de vitamines i de minerals, especialment potassi. La poma contribueix a regular el ritme intestinal, a la vegada que també ajuda en el tractament de la descomposició intestinal i del restrenyiment. En aquest sentit, si la mengem crua i amb pell resulta útil per tractar el restrenyiment, ja que així aprofi tem el màxim de la seva riquesa en fi bra. La fi bra és una substància que estimula l’activitat intestinal i que a la vegada neteja l’aparell digestiu. Tot i que no pot ser utilitzada per l’organisme com a font d’energia, sí que té la facultat de regular els índex de colesterol en la sang.
Un altre dels components de la poma és la pectina. Es tracta d’un hidrat de carboni que no s’absorveix en l’intestí i que té la particularitat de retenir l’aigua, per la qual cosa se li atribueixen efectes positius en la regulació del trànsit intestinal.
A més a més, la poma conté altres substàncies amb propietas astringents i antiinfl amatòries i és un aliment adequat en situacions de convalescències. També sovint s’inclou en les dietes de control de pas, a causa dels efectes saciants que es deriven del seu consum.
La poma és, doncs, una fruita molt recomanada en totes les franges d’edat, des dels infants fi ns a persones d’edat avançada.
Aquesta és la taula de composició nutricional per una poma consumida que equival al voltant dels 150 grams de pes:
Energia: 80 calories
Greix i colesterol: 0 mg
Sodi: 0 mg
Carbohidrats: 22 grams
Fibra: 5 grams
Sucres: 16 grams
Proteïnes: 0 grams
Per Redacció El Tot Granollers / ACPG – Redacció