La Policia Nacional deté 15 persones per estafar més de 400.000 euros amb targetes de crèdit a Espanya i Andorra

targetesAgents de la Policia Nacional han detingut als 15 membres d’una xarxa, assentada a Madrid, València i Saragossa, dedicada al “skiming”, que va estafar més de 400.000 euros. A més, han estat desmantellats dos laboratoris de falsificació de targetes. El líder del grup i el seu lloctinent aglutinaven tant les relacions amb les persones que proporcionaven numeracions de targetes nord-americanes des de Canadà o Anglaterra,  amb els quals aportaven els datàfons i disposaven de tota la infraestructura necessària per a la falsificació, com a ordinadors, lectors, gravadors o impressores. Els negocis de connivència, “negocis dolços”, pertanyien a empresaris que eren captats per integrants de l’organització, perquè els aportessin o prestessin el TPV per realitzar l’ús fraudulent de les targetes a través d’operacions comercials falses.

La recerca es va iniciar quan els agents van tenir coneixement de l’existència d’un grup internacional de clonadors de targetes de crèdit que tindrien la seva base d’operacions a Madrid, València i Saragossa i ramificacions a Sevilla, Cadis i Murcia.

Les primeres perquisicions van constatar que el líder i el seu lloctinent controlaven a la resta dels integrants de l’organització igual que tota l’activitat delictiva, tenint contacte amb tots el membres i indicant-los com i on actuar i repartint els beneficis.

Numeracions de targetes d’EUA

Després de diverses indagacions els agents van determinar el modus operandi del grup investigat. Els membres residents a l’estranger enviaven numeracions de targetes que posteriorment bolcaven a altres suports i que els eren enviades des de Canadà i Anglaterra pertanyents majoritàriament a entitats bancàries nord-americanes. Els líders de l’organització disposaven de la infraestructura necessària para, una vegada que rebien aquesta informació, falsificar les targetes en dos laboratoris dotats de tot el material necessari per dur a terme aquesta acció, com a ordinadors, lectors, gravadors i impressores.

“Negocis dolços” per a l’ús fraudulent

Els negocis de connivència, anomenats “negocis dolços”, pertanyien a empresaris que facilitaven els seus datàfons als membres de la xarxa, que es desplaçaven a tota Espanya i Andorra per realitzar un ús fraudulent de les targetes a través d’operacions comercials falses.

Aquests ingressos anaven directament als comptes corrents associades als datàfons, de les quals eren extrets pels titulars de les mateixes per al seu repartiment, portant-se la major part del percentatge els líders, que no rebien personalment els diners, si no que era transferit a terceres persones que posteriorment l’hi lliuraven. El frau dut a terme ascendeix a 1.300.000 euros, desglossat en 400.000 com a frau aconseguit i 900.000 com intentat.

La xarxa internacional està composta per almenys 42 persones, de les quals han estat detingudes les 15, que tenien la seva base d’operacions a Espanya, des d’on dirigien tot el grup. A més han estat practicats quatre registres a Madrid i Guadalajara en els quals s’han desmantellat dos laboratoris dotats de tots instruments necessaris per a la clonació de targetes.

La recerca ha estat duta a terme per UDEF Central i Grup de Delinqüència Econòmica de les BPPJ de les Prefectures Superiors d’Aragó i València.

Consells per evitar el “skimming”

– Ferm immediatament la seva targeta quan la rebi.

– Memoritzi el seu PIN, que no sigui mai la seva data de naixement i mai ho apunti al costat de la targeta ni l’hi faciliti a ningú.

– Conservi els justificants de compra i els resguards dels caixers.

– Mai perdi de vista la seva targeta en efectuar un pagament. Avui dia els establiments disposen de datàfons o TPV, sense fils.

– Comprovi que no li està observant ningú que pogués veure-li teclejar el seu nombre PIN ni l’import de l’operació. Cobreixi el teclat amb la seva mà per evitar que ningú tingui accés a la seva clau.

– No accepti l’ajuda de persones alienes a l’entitat, poden estar esperant l’oportunitat per sostreure la seva targeta o conèixer el seu nombre secret.

– Si un caixer li reté la seva targeta sense raó aparent, informe a l’entitat emissora immediatament i cancel·li-la.

– Si detecta qualsevol anomalia en el caixer, com un dispositiu estrany o deteriorat sospitosament, comuniqui-li-ho immediatament a l’entitat bancària i, com a mesura preventiva, no realitzi cap operació en ell.

– Si realitza una disposició en un caixer i no obté els diners, sense que el caixer l’hi hi hagi prèviament denegat per algun motiu, comprovi que la ranura no té cap dispositiu estrany.

– Si s’ha realitzat alguna transacció indeguda sol·liciti a la seva entitat que li canviï el nombre de la seva targeta de crèdit/dèbit.

– Comprovi periòdicament els moviments del seu compte bancari i si hi ha algun import incorrecte o observa alguna operació que no recordi haver realitzat, cridi immediatament a l’entitat emissora de la targeta.

– Tingui a mà els números de telèfon als quals ha de cridar en cas d’extraviament o substracció.

– Comprovi sempre el justificant de compra per verificar que l’import és correcte i que la casella del total ha estat emplenada abans d’autoritzar la transacció.

– Precaucions en les seves compres en línia:

– Verifiqui que l’adreça en la barra del seu navegador sigui l’adreça segura “s” i legítima del banc: https.

– Si rep un correu demanant que per favor actualitzi les seves dades bancàries no contesti ni empleni formularis de cap tipus.

– Mantingui actualitzat el seu antivirus, utilitzi programes originals i actualitzi el sistema operatiu per evitar la instal·lació de troians, cucs o programes “espia”.

– Si rep un correu electrònic que li sol·licita que introdueixi les diferents numeracions de la seva targeta de crèdit/dèbit o de la targeta de coordenades, no les faciliti. Els bancs mai sol·liciten aquest tipus d’informació per e-mail.

TOTES LES NOTÍCIES