La Policia andorrana col·labora en el desmantellament d’una xarxa que explotava sexualment dones xineses

Un total de 29 dones de nacionalitat xinesa que estaven sent explotades sexualment a Espanya han estat alliberades en una operació de la Guàrdia Civil desenvolupada conjuntament amb les Policies de Xina, França i Andorra, i coordinada per Europol.

La investigació de la Guàrdia Civil ha comptat amb la col·laboració de la Policia d’Andorra, atès que algunes de les dones exercien al Principat la prostitució.

La prostitució és il·legal a Andorra així que les dones residien per seguretat a la Seu d’Urgell.

La Guàrdia Civil en el transcurs de l’operació Gavelo, duta a terme conjuntament amb les Policies de Xina, França i Andorra, i coordinada per Europol, ha desmantellat a les províncies de Madrid, Soria, Lleida, Girona, València, Zaragoza i Toledo una organització criminal, dedicada al tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual.

En l’operació s’han detingut 29 persones, practicats 22 registres domiciliaris (10 a Madrid, dos d’ells en locals d’oci, 4 a València, 2 en Soria, 3 a Saragossa, 1 a Girona, 1 a Lleida i 1 a Toledo) i alliberades a 29 dones de nacionalitat xinesa en diversos pisos de la xarxa, sent explotades sexualment per l’organització a Espanya.

La investigació es va iniciar el passat any després d’una inspecció en un local de la localitat soriana d’Adradas, en el qual els agents van identificar a dues dones de nacionalitat xinesa que presumiblement es trobaven en el mateix exercint la prostitució contra la seva voluntat.

Les posteriors recerques van permetre la identificació d’una persona regent d’un basar en Ólvega (Soria), com el que havia enviat a aquestes dues dones, víctimes d’un delicte de “Tràfic d’éssers humans” a treballar com a prostitutes en l’esmentatt local.

Amb l’avanç de les recerques s’esbrina que les dones eren captades en diferents zones de Xina, per posteriorment, mitjançant engany i amb falses promeses laborals, ser traslladades a Espanya; si bé, algunes d’elles prèviament feien escala durant una temporada en altres països, on igualment exercien la prostitució.

Una vegada a Espanya, les víctimes eren distribuïdes en habitatges amb pèssimes condicions d’habitabilitat que l’organització posseïa en diferents províncies espanyoles, exercint les “madames” i els homes de la xarxa un ferri control mitjançant sistemes de video vigilància instal·lats en els habitatges; els trasllats a llocs per exercir la prostitució eren realitzats per conductors de la xarxa.

Per vèncer la resistència de les víctimes a exercir la prostitució, en els seus habitatges, hotels o locals d’oci, eren obligades a ingerir drogues i medicaments.

Per a una millor coordinació i aprofitar tots els elements de la recerca, i d’acord a la legislació vigent en tots dos països, s’ha comptat amb el suport d’agents de la Policia de Xina, desplaçats expressament a Espanya a petició de la Guàrdia Civil, que han exercit un paper fonamental en l’assistència a les víctimes, la qual cosa ha facilitat als investigadors poder conèixer amb profunditat la forma de captació de les dones a Xina, els trasllats a Espanya, etc., causant això un impacte positiu en les dones alliberades, ja que moltes d’elles han trobat en els policies del seu país una font de confiança, narrant-los detalladament les condicions a les quals eren sotmeses.

És una fita en la col·laboració internacional la presència de 5 agents de policia de Xina al costat dels guàrdies civils en els registres, anàlisis de documentació, assistència a les víctimes i consultes en bases de dades de delinqüència del país asiàtic; és la primera vegada a Espanya que aquest tipus de col·laboració operativa sobre el terreny es materialitza amb la presència física de policies desplaçats expressament des de Xina, i donat l’èxit d’aquesta operació conjunta entre Espanya i Xina, s’incrementarà la col·laboració entre tots dos per combatre el crim organitzat internacional.

És comú l’objectiu de tots dos països a lluitar contra la delinqüència internacional i, com ha quedat constatat en aquesta operació contra el tràfic d’éssers humans, a protegir als seus ciutadans d’aquells delictes que els afecten de primera mà.

Igualment, en la recerca la Guàrdia Civil ha comptat amb la col·laboració de la Policia d’Andorra, atès que al Principat dones de l’organització exercien la prostitució, si bé, a causa de la prohibició legal d’exercir la prostitució a Andorra, per raons de seguretat residien en la localitat de la Seu d´Urgell, des d’on es desplaçaven a Andorra.

En l’operació, que no es dóna per finalitzada, s’han bloquejat actius i comptes bancaris empleats per l’organització per blanquejar els diners provinents d’aquestes activitats il·lícites.

L’operació, dirigida pel Jutjat d’Instrucció núm. u d’Almazán (Soria), ha estat duta a terme pel Grup de Tràfic d’Éssers humans de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil i per la Unitat Orgànica de Policia Judicial del mateix cos de Soria. Igualment s’ha comptat amb la col·laboració de les diferents unitats de la Guàrdia Civil de les zones d’actuació, la Policia xina, francesa i andorrana, Europol i diverses ONG´s que van donar suport a les víctimes alliberades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.