En els darrers dies els serveis de la Policia d’Andorra han estat requerits, ja que diversos usuaris s’haurien trobat en encendre el seu ordinador que els apareixia un missatge on els informaven que el seus dispositiu (incloent les unitats del servidor en cas de tenir-ne) havien estat encriptats, i que per poder recuperar tota la informació continguda havien d’efectuar un pagament (d’una quantitat mínima de 300 €) a fi que els fos facilitada la clau de desencriptació.

Les gestions realitzades han permès determinar que aquest fet s’hauria produït per la propagació mitjançant un document adjunt (en aparença un .zip- comprimit) que en obrir-lo, procedia a executar l’encriptació de tota la informació continguda en les unitat detectades i impedint l’accés a les mateixes (sistema conegut amb el nom de Ramsonware).

Des de la Secció de Delictes Tecnològics s’informa que dit procés no es reversible i sense la clau pertinent no es pot recuperar la informació encriptada, així com es desaconsella totalment efectuar cap tipus de pagament ja que no garanteix que l’autor dels fets faciliti la clau per desencriptar els arxius.

Altrament es recorda, la necessitat d’efectuar copies de seguretat (en un suport diferent) de manera periòdica i en cas d’haver patit aquest fet, a part de denunciar-ho, restaurin una de les còpies realitzades. Així mateix es recorda el fet de no obrir cap tipus d’arxiu adjunt en cap tipus de correu electrònic, si es desconeix l’emissor del mateix, havent sempre de tenir actualitzat el corresponent antivirus de cada dispositiu.

Igualment en cas de dubte podeu poden posar-se en contacte amb la Secció de Delictes Tecnològics.

Text: Servei de Policia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada