La Policia adverteix d’un delicte informàtic de segrest de dades

 ordinadorEl Servei de Policia ha recordat que en els darrers dies els seus serveis han estat requerits, ja que diversos usuaris s’haurien trobat en encendre el seu ordinador que els apareixia un missatge on els informaven que el seu dispositiu (incloent les unitats del servidor en cas de tenir-ne) havia estat encriptat, i que per poder recuperar tota la informació continguda havien d’efectuar un pagament (d’una quantitat mínima de 300 €) a fi de que els fos facilitada la clau de desencriptació.

Les gestions realitzades han permès determinar que aquest fet s’hauria produït per la propagació mitjançant un document adjunt (en aparença un .zip- comprimit) que en obrir-lo, procedia a executar l’encriptació de tota la informació continguda en les unitat detectades i impedint l’accés a les mateixes (sistema conegut amb el nom de Ramsonware).

Des de la Secció de Delictes Tecnològics sha informat que aquest procés no es reversible i sense la clau pertinent no es pot recuperar la informació encriptada. Així mateix es desaconsella totalment efectuar cap tipus de pagament ja que no garanteix que l’autor/s dels fets faciliti la clau per desencriptar els arxius.

D’altra banda es recorda la necessitat d’efectuar copies de seguretat (en un suport diferent) de manera periòdica i en cas d’haver patit aquest fet, a part de denunciar-ho, restaurar una de les còpies realitzades. Altrament es recorda el fet de no obrir cap tipus d’arxiu adjunt en cap tipus de correu electrònic, si es desconeix l’emissor del mateix, havent sempre de tenir actualitzat el corresponent antivirus de cada dispositiu.

Igualment en cas de dubte poden posar-se en contacte amb la Secció de Delictes Tecnològics.

Text: Àrea de Policia Criminal – Unitat d’Investigació – Secció de Delictes Tecnològics.Foto: Wikimedia

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada