La tradicional processó del Divendres Sant es va dur a terme al Bisbat d’Urgell, en les principals poblacions. A La Seu d’Urgell, es va desenvolupar sota una intensa pluja, que malgrat tot no va espantar els fidels i assistents. La processó de la Seu D’urgell és l’expressió del sentit religiós més popular, i l’acte que s’ha consolidat com la processó més important de tot el Pirineu. Precedida del Via Crucis, que a partir de les 9:00 del matí, es fa pels carrers del barri antic de la ciutat, l’Ofici de Tenebres a la Catedral (a les 11’30 h.), i l’Acció Litúrgica de la Passió i Mort del Senyor (a les 18 h.), la processó del Sant enterrament es va iniciar a les 20:30 i va estar presidida per l’Arquebisbe Joan-Enric Vives –acompanyat del Vicari Espicopal Mn. Mauri i pel Secretari personal, Mn. David Codina- i també per les autoritats de la ciutat.

A d’altres punts de la diòcesi van ser remarcables les processons a Bossost -Val d’Aran- , a la que hi assisteixen fidels occitans, francesos i catalans (22:30h) , i les de Puigcerdà, a la Cerdanya (22:00h), i la de Sant Julià de Lòria. Al sud del Bisbat, Balaguer va fer les celebracions litúrgiques de Setmana Santa vinculades amb el Santuari del Sant Crist de Balaguer, com el Via Crucis, el divendres que es va dur a terme a partir de les 08:30 del matí, i amb les parròquies, com la processó, que va sortir del Sagrat Cor a les 20:30h. Guissona també celebrà la processó a partir de les 20:00h.

A la Seu d’Urgell la processó es fa amb 10 passos, alguns, de molt llarga tradició, i d’altres incorporants de manera més recent, a finals del segle XIX i al segle XX. Es una de les més rellevants de tot Catalunya. La vitalitat de la processó urgellenca es demostra any rera any amb la incorporació de col·lectius ciutadans de tota mena que hi participen. Té els seus orígens en el segle XVII. Les primeres datacions de la processó daten de 1903.

Text i foto: Bisbat d’Urgell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada