La pluja no impedeix celebrar els actes de cloenda del Carnaval a la capital

Un any més, la popular celebració del Robatori de les olles, que enguany arriba a la seva tercera edició després de recuperar-se la festa durant el Carnaval de 2014, ha servit per posar punt final, aquest dimarts a la tarda, als diferents actes de Carnaval que des del passat divendres s’han anat celebrant a la capital. Així, durant la tarda d’aquest dimarts, grans i petits han recorregut els carrers del centre històric per anar recollint, en diferents establiments participants, caramels, xocolates i queviures. En aquest sentit, la codirectora de l’Esbart dansaire d’Andorra la Vella, Maria Àngels Velando, ha explicat que l’objectiu d’aquesta festivitat, iniciada a Andorra la Vella i Ordino a mitjans de segle XX i que s’ha recuperat en els darrers anys, és “rememorar el moment en què el jovent entrava a les cases per robar el menjar que en aquell moment estava fent la mestressa”.

Per tercer any consecutiu, l’Esbart dansaire d’Andorra la Vella ha organitzat ‘El robatori de les olles’, celebració que es consolida després de la seva recuperació durant el Carnaval del 2014. D’aquesta manera, per tal de rememorar una festivitat iniciada a Ordino i Andorra la Vella durant els anys cinquanta i seixanta, aquest dimarts a la tarda, grans i petits han realitzat un recorregut per diferents establiments del centre històric tot demanant queviures i xocolates. D’aquesta manera, la codirectora de l’Esbart dansaire d’Andorra la Vella, Maria Àngels Velando, ha comentat que amb la recuperació d’aquesta festa de Carnaval, sempre acompanyada de la música de la Farandola, es rememora una tradició que “permetia al jovent acabar el Carnaval ben tips”.

Tot i que la celebració de la resta dels actes estava programada a la plaça Guillemó, un cop finalitzat el robatori de les olles, els participants s’han aplegat -a causa de la pluja- al Centre Cultural la Llacuna per continuar amb la festa amb dues actuacions de l’Esbart dansaire d’Andorra la Vella i el tradicional judici al Carnestoltes. Quant als balls representats, la codirectora de l’Esbart dansaire d’Andorra la Vella, Maria Àngels Velando, ha detallat que primer s’ha realitzat el tradicional ball de ‘Dimarts de Carnaval’ i posteriorment, el de ‘Dimecres de Cendra’, un ball, que tal com ha assenyalat, “es recupera enguany després de representar-se l’any 2001”. “És una dansa contemporània bastant trista, ja que marca el final del Carnaval i l’inici de la Quaresma’, ha explicat.

Després de les actuacions, s’ha celebrat el tradicional judici al Carnestoltes, tot i que no s’ha pogut completar amb la tradicional cremada a la foguera.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES