Christopher Beyrooty

El passat mes de març, el cicló Idai tocava l’Àfrica del Sud amb efectes devastadors a parts de Moçambic, Malawi i Zimbabwe, afectant a uns 3 milions de persones, de les quals la meitat infants. Les cases, les instal·lacions sanitàries, les escoles i, de manera tràgica, vides van ser destruïdes. Poc després, Moçambic va ser colpejat de nou pel cicló Kenneth – un cicló encara més fort que va passar pel nord del país i que també va causar danys a Comores i Tanzània.

Immediatament, la Plataforma d’ONGs d’Andorra va obrir una campanya d’emergència per recollir fons pels milions d’afectats pels efectes d’aquests ciclons. En aquest quatre mesos que la campanya ha estat oberta s’han rebut donacions per valor de 14.534 € gràcies als donatius de particulars i empreses, a aportacions del Govern i dels Comuns i a la col·laboració amb Andorra Telecom per les trucades al 141. Així les ONGs membres de la Plataforma amb presència a les zones afectades, Caritas Andorrana, Creu Roja Andorrana i Unicef Andorra, podran enviar 5.000 € cadascuna als programes d’emergències en aquells països.

S’ha de tenir en compte que la combinació dels dos ciclons amb tan poc de temps de diferència entre l’un i l’altre, han tingut un gran impacte en les vides, les comunitats i els mitjans de subsistència de milions de persones. A dia d’avui, s’estima que més de 1.000 persones van morir, i unes 178.000 encara s’allotgen en refugis allunyats de les seves cases devastades. Les tres ONG estaven i estan sobre el terreny. Primer per a preparar els subministraments crítics per ajudar amb la primera resposta tan aviat com les tempestes van arribar, i en els darrers mesos han estat treballant dur per arribar a tots els supervivents amb els primers tractament d’emergència, també per reconstruir sistemes d’aigua, de sanejament, escoles i altres subministraments i infraestructures vitals i responent a l’amenaça del còlera, la malària i la malnutrició a causa de l’aigua estancada a les zones inundades i la destrucció total dels cultius que estaven a punt de ser collits.

Algunes de les accions que s’han dut a terme i que continuaran gràcies també a la col·laboració d’Andorra, són:

• Reparació i reiniciació urgent dels sistemes de subministrament d’aigua a les zones més afectades, així com l’establiment del subministrament d’aigua potable als centres d’allotjament temporals on milers de supervivents estan refugiant-se a través del transport per carretera i la purificació d’aigua. • Distribució d’ampolles de solució de clor per purificar l’aigua i ajudar a les famílies a prevenir el còlera i altres malalties derivades de l’aigua.
• Instal·lació de sanitaris d’emergència als centres d’allotjament temporal. • Enviament d’aliments terapèutics incloent sobres de pasta amb nutrients altament calorífiques preparadts per menjar per infants afectats per desnutrició i galetes reforçades per a dones embarassades i lactants.
• Subministrament de xarxes de llit tractades amb insecticides a les comunitats afectades juntament amb kits de medicaments contra la malària. • Reforç a les campanyes de vacunació contra la poliomielitis que pot incrementar-se en una situació de manca d’higiene, contra el xarampió, malaltia altament contagiosa i que suposa una gran amenaça amb tantes persones obligades a viure en campaments molt poblats, i contra el còlera per protegir-los d’un brot que hagués pogut ser una segona devastació de les seves comunitats. • Repartiment material escolar i obertura de centres temporals d’ensenyament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada