La plataforma de sindicats mostra el seu enuig davant la reforma de la Llei de la funció pública

Comunicat de la plataforma de sindicats d’Andorra

El motiu de la present és manifestar el malestar, preocupació i enuig dels diferents sindicats Andorrans davant la reforma de la llei de la funció pública.

Durant el mandat del Govern actual, els representats sindicals ens hem reunit amb els interlocutors nomenats pel Cap de Govern per tal de fer aportacions per modificar la llei de funció pública i convertir l’administració general en un model d’eficiència.

Els funcionaris sempre tenim la voluntat de millorar el funcionament, moltes vegades feixuc i polititzat, de l’administració pública, per optimitzar els recursos públics aportats pel contribuent i millorar la qualitat del servei. Les taules de treball havien de servir per aconseguir el tan anhelat diàleg i consens entre l’administració i els seus sindicats. Cal destacar que, durant aquestes taules, els sindicats han hagut de seure amb dos Ministres i dos Secretaris d’Estat diferents. Aquest fet no ha ajudat gens per avançar en la modificació d’una llei força complexa.

Durant diversos mesos l’actual Ministra de la funció pública Eva Descarrega, i l’empresa que l’assessora, ens van desgranar els diferents articles de la llei de la funció pública, fent-nos creure que ens avindríem a consensuar una llei, que al ser participativa, perduraria en el temps, aportant les garanties necessàries en tota negociació col·lectiva.

Dos dies abans del mes d’agost es va convocar una reunió, on només tres dels sindicats van poder assistir-hi. Durant el transcurs de la reunió la Ministra Descarrega va informar que, unilateralment, el Govern havia acordat que els triennis passaven a ser quinquennis.

Els futurs governs hauran de sufragar el cost d’aquesta decisió quan arribi la jubilació del funcionari. Els sindicats ja van acceptar que les remuneracions per la gestió de l’acompliment no fossin consolidables en el sou, però sense que això afectés als triennis.

Considerem que davant de la falta de quòrum en dita reunió s’hauria hagut de posposar i reprendre passat la Diada de Nostra Senyora de Meritxell.

Lluny d’aquí, la Ministra de la funció pública va convocar diverses reunions amb el personal de l’administració per difondre el contingut de la futura llei, sense transmetre ni tan sols una còpia de la mateixa als diferents actors que -segons ella havien de participar en l’elaboració de la mateixa, deixant sense possibilitat d’esmenar el seu articulat definitiu.

És evident que els sindicats vam dipositar una confiança en la Ministra i el Govern, els quals no ens han tingut en compte, menyspreant-nos i aprofitant els mitjans de comunicació per passar el missatge que s’ha aconseguit el beneplàcit dels sindicats en la modificació de la llei de la funció pública, per tal que l’administració pública esdevingui eficient i sostenible.

Òbviament pensem que la intenció de Govern és dur a terme una nova retallada escandalosa a tots els funcionaris de l’administració general.

Els sindicats volem manifestar davant l’opinió pública les constants retallades sofertes des de fa una dècada. Actualment tenim una llei que marca una gestió i avaluació de l’acompliment “GADA” que fa més de 6 anys que no es realitza, mesures de contenció econòmica de l’actual Govern on es marquen congelacions dels triennis i un IPC negatiu.

A causa d’una nefasta gestió del Govern, no es va fer cap previsió per a la jubilació dels funcionaris, gastant els diners d’aquests en altres prioritats, com ara grans obres amb grans sobrecostos, càrrecs de confiança i assesoraments externs, etc.

Fruit d’aquesta situació, vam veure disminuir en un 3% el nostres sous per crear un pla de jubilació, que empitjora substancialment les condicions amb què la majoria de treballadors vam ser contractats.

Vist l’anteriorment esmentat, podem acceptar que el Govern actual hagi manifestat que la crisi econòmica ja s’ha acabat i que els seus càrrecs electes puguin augmentar en un 25% el seu salari mensual i, en paral·lel, proposi més retallades a les condicions dels funcionaris?

A més a més, els sindicats de l’Administració no podem acceptar que el Ministre portaveu informi que, via modificació d’un reglament, i amb l’oposició de la comissió consultiva, els funcionaris hauran d’esperar la decisió del cap de departament per saber si cobren o recuperen les hores extraordinàries. Es va comunicar que aquesta mesura afectava a tots els funcionaris, però sembla que va quedar restringida -entenem que per pressions mediàtiques- només al cos general i al cos especial d’educació.

Els sindicats de l’administració pensem que aquesta manera de fer ens torna a mostrar un estil de fer política allunyada del diàleg amb els agents socials i amb poca voluntat de donar resposta a les necessitats reals dels funcionaris, que, reiterem, som els primers en voler millorar el nostre servei i fer molt més eficient l’administració.

Demanem empara al Consell General i a tots els grups parlamentaris, poder dialogar directament en el procés legislatiu, o bé aturar el treball d’aquesta llei i aplicar íntegrament i rigorosament la llei de la funció pública vigent.

Plataforma de sindicats d’Andorra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.