La plataforma de funcionaris planteja la vaga com una de les mesures contra els canvis en la jubilació

La reunió dels sindicats andorrans d’aquest dimecres ha acabat sense un acord concret en relació a les mesures que emprendran per protestar contra la reforma de les jubilacions. El que sí han reconegut que està sobre la taula és la possibilitat de realitzar una vaga que, segons el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, hauria d’aplegar tots els treballadors de l’administració general, l’ensenyament i els cossos especials. Així, la decisió se sotmetrà a les pròximes assemblees de l’Associació de Personal Adscrit a l’Administració General (Apaag) i del Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP) per assegurar que la vaga es pot fer ‘amb garanties’, ha assenyalat Ubach. Mentre, els cossos especials tenen clara la seva postura i no s’asseuran a negociar les jubilacions amb el Govern, com ha informat la vicepresidenta del Sindicat d’Agents Penitenciaris d’Andorra (SAAP), Sílvia Codina. A més, ha indicat que tant els representants de la policia, bombers i duaners recorreran a la justícia i emprendran accions de pressió com manifestacions contra la reforma del Govern.

Els funcionaris han decidit aquest dimecres rebutjar la proposta del Govern en relació als canvis en les jubilacions i han reclamat que l’Executiu ‘reconegui clarament’ el deute de 280 milions d’euros que té amb els empleats públics. Aquesta ha estat la primera conclusió que el portaveu de la Plataforma de Funcionaris, Joan Torra, ha transmès en acabar la reunió dels sindicats de la funció pública. Malgrat que el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha fet al·lusió a aquesta xifra en la compareixença posterior al Consell de Ministres, Torra ha insistit que aquests diners es posin ‘en un termini raonable’.

En aquest sentit, Torra ha anunciat que si els diferents sindicats veuen possibilitats de reclamar a la justícia ho faran i ho podran fer de forma conjunta tots els treballadors de l’administració.

Per la seva part, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, ha tornat a criticar que no s’hagi reprès la negociació iniciada amb l’anterior Govern amb el qual s’havia pactat una possible modificació de la jubilació dels funcionaris. A més, els funcionaris insten el Govern a convocar la comissió consultiva ja que és l’òrgan amb el qual s’han de tractar les condicions de treball dels empleats públics.

També demanen a l’Executiu els informes econòmics i jurídics amb els quals s’ha elaborat la reforma del model de jubilació i que tant el cap de Govern com el ministre Cinca es van comprometre a lliurar-los, han exposat. Torra ha afegit que aquests informes i el deute de 280 milions es podrien posar en dubte perquè fan servir barems qüestionables.

La reunió d’aquest dimecres, ha exposat el portaveu de la plataforma, ha estat per copsar la posició dels diferents sindicats i, després de coincidir en reclamar aquest deute, esperaran a la celebració de les assemblees dels sindicats majoritaris per a consensuar accions més concretes de protesta.

Una d’aquestes és la vaga, però perquè aquesta es pugui plantejar cal que hi hagi una seguretat per fer-la ‘amb garanties’, ha dit Ubach. Des de la Plataforma de Funcionaris i l’USdA demanen a l’Apaag i al SEP que ‘assumeixin les seves responsabilitats i proposin diferents sortides que hi puguin haver per decidir cap a on volen anar’. Així, si els afiliats als dos sindicats donen suport a una possible convocatòria de vaga o volen iniciar mobilitzacions ‘hi anirem tots junts’, ha afegit Ubach.

Els cossos especials no negociaran Els qui ho tenen clar són els sindicats dels cossos especials com la policia, els bombers, els duaners o els agents penitenciaris. La vicepresidenta del Sindicat d’Agents Penitenciaris d’Andorra (SAAP) i del Sindicat d’Institucions Penitenciaries (SIP), Sílvia Codina, ha indicat que han acudit a la reunió per copsar el sentir de la resta de sindicats, sobretot del SEP i l’Apaag. Abans d’acabar la trobada, però, han marxat perquè ‘tenim molt clar des del principi que no anirem a negociar i arribarem fins on faci falta’, ha assegurat.

Segons Codina hi ha una provisió de fons que no s’ha fet i ‘uns Governs que no han fet els deures’, una situació que consideren que no tenen per què pagar. Des dels centres penitenciaris asseguren que recorreran a la justícia perquè consideren que hi ha ‘elements de sobres’ per denunciar el greuge. A més, en el seu cas, consideren ‘inviable’ retardar la jubilació ja que es tracta de tasques amb molt desgast físic i psicològic que no es pot mantenir deu anys més, ha dit la responsable del SAAP.

Encara que la llei no els permet fer vaga, els agents penitenciaris han anunciat que contemplen altres mesures de pressió com manifestacions.

També des del Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d’Andorra (CFPA), el seu president Salvador Prieto, ha afirmat que ja estaven decidits a iniciar accions, ‘dins la legalitat vigent i sense causar molèstia a la resta de ciutadans’, ha subratllat.

Encara que diguin a terme les seves pròpies accions, un cop celebrades les assemblees de l’Apaag i del SEP es tornaran a debatre les propostes per mirar de consensuar iniciatives conjuntes, segons han apuntat els diferents representants.

 

1 comentari

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES