La planta de cogeneració i l’embelliment de les entrades del país, projectes de Medi Ambient

silvia-calvo-marc-rossellLa creació de la planta de cogeneració de la Comella és un dels grans projectes que té previst el Ministeri de Medi Ambient per a aquesta legislatura, i que permetrà incrementar la producció elèctrica del país fins a un 4%, distribuir calor i reduir les emissions de gasos a l’atmosfera. Aquest projecte encaixa en un dels principals objectius del sector, que és l’augment de la producció d’energia per reduir la dependència energètica de l’exterior.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, acompanyada del director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, han presentat les línies estratègiques de la legislatura i el pla d’accions previstes per al 2015.

El repte del Ministeri és garantir una bona qualitat de vida al país i assegurar un model de desenvolupament sostenible. Per a això es treballa en la implementació del model energètic previst al llibre blanc de l’energia, es vol preservar el patrimoni natural, fomentar les pràctiques agràries en benefici del territori i alhora es treballa per posicionar-se internacionalment en l’àmbit del medi ambient convertint-lo en una imatge de marca.

En el sector de l’energia, l’objectiu és augmentar la producció nacional per reduir la dependència, potenciar les energies renovables i l’estalvi energètic i alhora treballar en la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Un dels projectes destacats en aquest àmbit són les centrals de cogeneració. La de Soldeu està ja en construcció i es preveu que s’entregui a final del 2015 i entri en funcionament el 2016.

A més, però, el projecte de la central de cogeneració de la Comella ja està previst, amb la intenció que pugui ser una realitat el 2019. Aquesta planta suposarà una inversió d’uns 20 milions d’euros i donarà servei a llars i edificis públics de la carretera de la Comella, dels carrers de la Grau i Prat de la Creu i de la Baixada del Molí. La planta de cogeneració permetrà augmentar la producció d’energia que genera actualment el Centre de Tractament de Residus, que actualment representa un 1% sobre el consum energètic del país, i que podria arribar fins el 4%.

El fet de potenciar les centrals de cogeneració, a més, també incidirà en la reducció del risc de vessaments d’hidrocarburs, ja que permetrà reduir el nombre de dipòsits de gasoil.

D’altra banda, dins les accions del Ministeri per lluitar contra el canvi climàtic també es treballa en un projecte per impulsar els Crèdits de Carboni al Principat. Les empreses emeten uns gasos d’efecte hivernacle i en els casos que superen els llindars establerts poden compensar les seves emissions comprant crèdits de carboni invertint en projectes en favor de l’eficiència energètica. Actualment les empreses andorranes que volen comprar aquests crèdits poden fer-ho invertint en projectes a altres països, i la intenció és que projectes andorrans puguin adherir-se a aquest projecte i així les empreses que ho vulguin puguin compensar les seves emissions amb projectes en favor del Principat.

Pel que fa al paisatge, es continua treballant en l’estratègia del paisatge 2015-2020 que contempla diverses accions, entre les quals, l’embelliment de l’entrada sud del país, prevista per al 2015-2016 amb una inversió de 425.000 euros. Aquesta consistirà en endreçar la zona d’entrada al país, amb una part més natural i una altra zona més moderna.

Altres accions que s’engegaran durant aquest any són la reglamentació per al vi de qualitat d’Andorra, la modificació de la Llei de creació de Ramaders d’Andorra S.A., la licitació de l’escorxador, i mesures en favor de la protecció dels animals, com la modificació de la llei per prohibir el registre d’animals de companyia en cas de maltractaments, i la creació de la gatera oficial.

TOTES LES NOTÍCIES