La planta de cogeneració de Soldeu incrementarà un 20% la producció d’energia elèctrica del país

La planta de cogeneració de Soldeu permetrà que la producció d’energia elèctrica del país s’incrementi en un 20%, segons ha informat aquest diumenge el director general de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Albert Moles. El director general de FEDA ha donat aquesta dada amb motiu de la signatura del conveni amb el Comú de Canillo per a la cessió del terreny on s’ubicarà aquesta planta, que finalment serà al Roc de Sant Miquel. La producció d’aquesta planta serà de 20 GWh a l’any, i es produiran 33 GWh a l’any de calor. La xarxa de calor d’aquesta planta arribarà fins a Soldeu i l’entrada del Tarter, i permetrà als hotels i les llars de la zona beneficiar-se d’aquesta energia que s’obtindrà a un preu més barat del que és el gasoil.

El Comú de Canillo ha celebrat, aquest diumenge, una sessió de Consell de Comú Sabut en la què s’ha aprovat la signatura del conveni de cessió del terreny per a la planta de cogeneració de FEDA al Roc de Sant Miquel, a Soldeu. El cònsol major de la parròquia, Josep Mandicó, ha explicat el perquè de la nova ubicació per a aquesta planta. Ha indicat que per una banda l’anterior ubicació, a la corba d’Incles, hagués provocat un impacte mediambiental més important, i que per altra banda, amb la nova ubicació es redueix notablement la inversió necessària i s’aconsegueix arribar a més llars amb la xarxa de calor.

El director general de FEDA, Albert Moles, ha explicat els principals objectius de la planta de cogeneració, que són la producció d’energia que permeti reduir la dependència de l’exterior, la diversificació de les fonts d’energia del país i el subministrament de calor.

Amb la nova planta de cogeneració es produiran 20 GWh a l’any d’electricitat, que és més del que produeix Ctrasa, i suposarà un increment del 20% del total de l’energia elèctrica que es produeix al país. D’aquesta manera s’aconsegueix la diversificació de les fonts d’energia, i també la reducció de la dependència de l’exterior.

A més de l’energia elèctrica, la planta de cogeneració crearà una xarxa de calor que arribarà als hotels i les llars de Soldeu i també a l’entrada del Tarter. El director general de FEDA ha mostrat una maqueta que presenta com serà la instal·lació d’aquesta xarxa de calor. Ha indicat que no caldrà una gran instal·lació ni reformes en les llars perquè l’intercanviador que es necessita per poder oferir aquesta energia a les cases és encara més petit que les actuals calderes de gasoil, i per tant es podrà posar en el mateix lloc. Només amb aquest aparell, i un cop acabada la xarxa de calor, el subministrament a les llars el decidirà cada propietari, sense haver de fer una despesa per a la instal·lació.

Segons ha dit Moles, ja s’han fet contactes amb els possibles clients d’aquesta xarxa de calor, i és probable que n’hi hagi molts ja que es tracta d’una energia que serà més econòmica que l’actual gasoil, i que a més té un preu més estable. En aquest sentit, el cònsol major de la parròquia ha destacat la vessant mediambiental d’aquest fet, ja que els veïns que facin servir aquesta xarxa de calor no consumiran gasoil.

Tal com ja va anunciar l’ANA, es preveu que les adjudicacions de les obres es comencin a fer entre l’abril i maig del 2013, i que a finals del 2015 estigui la planta de cogeneració enllestida per poder començar a distribuir al 2016. El pressupost per a la planta és de 14 milions d’euros.

Altres plantes de cogeneració

El director general de FEDA ha reiterat l’interès en que es puguin crear més plantes de cogeneració com la de Soldeu. Ha explicat, però, que cal plantejar la implicació dels privats ‘perquè si esperem que ho faci tot FEDA potser anirem més a poc a poc’. La primera d’aquestes centrals seria la que es vol instal·lar al forn incinerador per aprofitar la calor que genera.

2 comentaris

  1. Podrien construir una planta d’aquestes a Valira Nova….. Aprofito per denunciar que els veïns de Valira Nova tenen l’aparcament gratuït essent un gruege comparatiu amb la resta dels encampedanes.

  2. “reduir la dependència de l’exterior” la central de cogeneració funciona amb gaz liquat que s’ha de portar de Barcelona!

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES