La plaça del Poble d’Andorra la Vella acull aquest vespre l’acte de celebració del Dia Internacional de les persones refugiades. Un esdeveniment organitzat per Afers Socials amb el suport de la Comunitat de Sant’Egidio i de l’associació Obrim-los Obrim-les amb l’objectiu de sensibilitzar i fer participar la societat civil en l’acollida de refugiats.

L’acte està concebut com un esdeveniment festiu que començarà a les 19h. El tret de sortida seran les intervencions del ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i d’un membre de la comunitat de Sant’Egidio, David Salas. A continuació es duran a terme un taller adreçat als infants gràcies a la col·laboració de l’Emma Regada que es diu “Et faig lloc” consistent en la creació de petites casetes que conformaran un poble d’acollida i un berenar solidari. També es preveuen actuacions de la colla castellera d’Andorra i del Cor de Rock d’Encamp. També s’exhibiran els murals de benvinguda de les escoles, on la gent podrà expressar els seus missatges d’acollida.

La recaptació dels diners que es farà amb les diferents activitats es destinarà a organitzacions que treballen amb camps de refugiats de comú acord entre el Departament d’Afers Socials i l’associació Obrim-los Obrim-les.

El passat mes de maig es va signar el Protocol d’entesa que permetrà l’obertura del corredor humanitari per poder acollir refugiats entre el Govern d’Andorra i la Comunitat de Sant’Egidio, mitjançant el qual aquesta institució es compromet a fer els contactes necessaris al Líban i acompanyar Andorra en el procés d’acollida i integració dels refugiats. La comunitat es farà càrrec dels beneficiaris potencials del projecte d’acord amb la convocatòria bianual que emetrà el Govern. A més, conjuntament amb el Govern informarà les persones beneficiàries de les característiques particulars d’Andorra.

Sant’Egidio també es farà càrrec del trasllat a Andorra d’aquestes persones, i ofereix formació i acompanyament als representants de la protecció temporal i transitòria. Per la seva banda, el Govern farà els tràmits amb els Estats fronterers d’Andorra perquè actuïn de país de trànsit per permetre l’entrada a Andorra de les persones refugiades amb el visat corresponent. El Protocol fa referència a les accions necessàries que garantirà el Govern i establertes en la Llei pel que fa a l’autorització de sojorn i/o treball, l’accés a l’allotjament, al treball i a la formació, als serveis socials i sociosanitaris i a l’educació entre altres.

Els Ministeris d’Afers Exteriors i d’Afers Socials, Justícia i Interior, ja han mantingut un seguit de reunions tècniques amb Sant’Egidio per establir les accions necessàries que cal desenvolupar al Líban per l’obtenció de la necessària documentació de viatge (sortida del Líban, trànsit per Espanya, etc.). Igualment, s’han iniciat les primeres entrevistes a persones susceptibles d’acollir-se a la protecció temporal i transitòria per raons humanitàries que dispensa a Andorra per part del personal desplaçat de la Comunitat de Sant’Egidio.

La Llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries que es va aprovar per unanimitat al Consell General el passat 22 de març va entrar en vigor el 19 d’abril i ha permès aquest Protocol d’entesa amb la Comunitat de Sant’Egidio, amb qui s’ha estat treballant des del 2016 per poder obrir un corredor humanitari que permeti l’arribada de refugiats fins a Andorra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada