Nemo 33 és la piscina d’ús esportiu i recreatiu més profunda del món. Es troba a Brussel·les, Bèlgica. Té una capacitat de 2500 m3 d’aigua a una temperatura entre 30°C a 33°C que és escalfada mitjançant panells solars. El centre de busseig es va inaugurar el 2004 .

Nemo 33 va ser concebut i dissenyat per John Beernaerts, un enginyer civil i instructor de busseig belga al que no li agradava iniciar als nous bussejadors a llòbregues pedreres inundades o al tempestuós Atlàntic Nord, les opcions habituals al nord d’Europa. El projecte Nemo 33 va necessitar vuit anys de treball perquè veiés la llum: 5 de disseny per solucionar tots els problemes tecnològics, i tres de construcció, buscant sempre l’optimització de recursos i la sostenibilitat mediambiental de tota la instal·lació. L’arquitecte Sebastian Moreno-Vacca va ser l’encarregat de donar forma arquitectònica definitiva al projecte de Beernaerts.

El nom de la piscina és un homenatge a la capacitat visionària de Julio Verne i al personatge del Capità Nemo de la seva obra 20.000 llegües de viatge submarí, mentre que el 33 indica la màxima profunditat que aconsegueix el seu vas.

Nemo 33 és en realitat un edifici dins d’un altre. A l’interior es troba un enorme fossat de busseig multinivell que arriba a la insòlita cota de 33m de profunditat màxima declarada (48,6m segons lectura de profundímetre digital), el que la converteix en la piscina més profunda del món. Els primers 12 m del vas estan sobre el nivell de la superfície, el que permet veure des de qualsevol lloc de l’exterior el que succeeix a l’interior de la fossa de busseig a través de 14 finestres.

El vas de la piscina es divideix en diferents zones de busseig a diferents profunditats per acomodar-se a les necessitats de bussejadors de diferents nivells i titulacions :

zona d’iniciació : 1,30 x 20,0 x 5,0 m

zona de natació : 2,50 x 20,0 x 5,0 m

zona de descobriments : 5,0 x 8,0 x 8,0 m

fossat d’iniciació : 10,0 x 6,0 x 6,0 m

fossat de busseig expert : 33,0 x 6,0 x 6,0 m

Té també una zona de busseig sota sostre amb 2 càmeres d’aire a -9 m on és possible treure’s la màscara de busseig , i una estada a -7 m on és possible treure tot el cos de l’aigua. La il·luminació de tota la piscina és tant natural a través dels finestrals superiors de la zona d’accés com artificial, mitjançant una sèrie de focus en posició zenital, amb temperatura de color de 4600K, similar a la llum solar que il·luminen el tanc central fins a la profunditat màxima de 33 m. Envoltant tot el vas de busseig es troba l’edifici de serveis, amb vestidors, cafeteria, restaurant i aules.

Text: Viquipèdia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada