La patata, un aliment molt complet

Un grapat de patates monalisa
La patata és saludable i la podem intruir a la nostra dieta (AMIC)

Originària de l’Amèrica del Sud, es tracta d’un aliment d’alt valor nutricional i de fàcil digestió. A nivell gastronòmic admet una àmplia varietat d’usos i d’elaboracions. Es pot cuinar al forn, bullida, fregida, estofada…

Una gran part de la patata, gairebé el 80%, és aigua. També conté midó – hidrats de carboni-, en un percentatge que s’acosta al 20%. Les proteïnes i els minerals també formen part de la patata; així com els minerals, especialment calci, potassi, fòsfor i magnesi.

Si la patata es consumeix amb pell, prèviament molt ben rentada, aleshores rebem aportació en fibra, un tipus especial de carbohidrat beneficiós per a regular el trànsit intestinal i per netejar l’aparell digestiu.

De vitamines, la patata també en conté, especialment la del tipus B6 i la C, tot i que aquesta última pràcticament desapareix durant la cocció. A més a més, també trobem contingut de provitamina A en la patata de tipus groga.

Energèticament, la patata no és tan calòrica com es pensa, ja que 100 grams d’aquest aliment aporta unes 75 calories. Això, però, si la consumim simplement bullida, sense greixos afegits. Si la patata és fregida, aleshores el nivell calòric augmenta exponencialment. També s’ha de tenir en compte amb què acompanyem la patata fregida i si hi posem sal extra, la qual cosa, en aquest cas, també afavoreix la retenció de líquids.

En cas que la patata sigui fregida, sempre serà molt més saludable, si aquesta patata no és congelada i la fregim nosaltres mateixos, amb un oli de qualitat.

En general, doncs, podem dir que la patata és un aliment per ell mateix saludable, de consum adequat per a tota la família, atesa l’aportació energètica i de minerals, i recomanable en totes les èpoques de l’any i amb múltiples formes de cuinar-la.

 

Per El Tot Granollers 

Deixa un comentari

TOTES LES NOTÍCIES