La nova variant FLiRT de la COVID-19

No es pot abaixar la guàrdia davant les noves variants de la COVID-19 (Getty images)
No es pot abaixar la guàrdia davant les noves variants de la COVID-19 (Getty images)

En els últims mesos, una nova variant de la COVID-19 coneguda com a FLiRT preocupa als experts en salut pública. Aquesta variant és part del llinatge Omicron, concretament descendent de la variant JN.1, que va dominar els casos a finals de 2023 i principis de 2024. Les variants FLiRT, com ara KP.2 i KP.1.1, estan començant a ser més prevalents en diferents parts del món, incloent-hi els Estats Units i Alemanya.

Les variants FLiRT presenten algunes mutacions significatives en la proteïna de l’espiga del virus, la qual cosa els permet evadir part de la resposta immune generada per infeccions i vacunacions prèvies. Això podria fer que les vacunes actuals siguin menys efectives contra aquestes noves variants​.

Els símptomes d’aquesta nova variant no difereixen significativament dels símptomes observats amb altres variants de la COVID-19. Els més comuns són:

Febre o calfreds
Tos
Mal de coll
Congestió o secreció nasal
Mal de cap
Dolors musculars
Dificultat per a respirar
Fatiga
Pèrdua del gust o de l’olfacte
“Boira cerebral” (sentir-se menys despert i conscient)
Símptomes gastrointestinals com malestar estomacal, diarrea lleu i vòmits​.

La variant KP.2, una de les més destacades de la família FLiRT, ha mostrat una major capacitat reproductiva que la variant JN.1, cosa que podria convertir-la en la soca dominant en l’àmbit mundial en un futur pròxim. En els Estats Units, KP.2 va representar el 25% dels casos seqüenciats a finals d’abril, mentre que en altres països com Alemanya també s’ha observat un increment en la seva prevalença​​.

Per a prevenir la propagació de les variants FLiRT, és crucial mantenir-se al dia amb les vacunacions, especialment per a les persones immunodeprimides i majors de seixanta-cinc anys. A més, seguir les mesures de seguretat com l’ús de mascaretes, el distanciament social i la higiene de mans continua sent essencial per a reduir el risc d’infecció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

[do_widget id=category-posts-pro-64]