La nova presidenta de l’Escola de Meritxell vol potenciar la inclusió social

La junta de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell es va renovar el passat mes de març, amb Pilar Díez al seu capdavant. Un dels principals objectius de la nova presidenta és potenciar la normalització i inclusió social dels usuaris de l’escola per oferir millors perspectives a aquestes persones. A més, assegura que la intenció és que durant aquests propers anys s’aportin idees noves per millorar el funcionament del centre, que sigui ‘un revulsiu’ i que es mantingui el que ja es fa bé a l’escola.

Actualment hi ha 319 usuaris a l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, entre nadons, infants, joves, adults i gent gran, amb discapacitats intel·lectuals, trastorns mentals de tots els nivells, trastorns de l’espectre autista, dèficits sensorials, motrius o paràlisi cerebral. En molts casos, a més d’estar atesos a l’escola especialitzada, els usuaris fan activitats inclusives, van a l’escola ordinària i participen en tallers extraescolars amb altres alumnes sense necessitats educatives especials.

La intenció de la nova junta, presidida per Pilar Díez, és precisament incidir en aquesta normalització de les discapacitats dins de les seves possibilitats. Tal com ha explicat Díez, hi ha usuaris que ho tenen més difícil, però n’hi ha que amb ajuda ‘poden fer vida normal o pràcticament normal, i això és el que a mi m’agradaria aconseguir’.

És a dir, que es vol arribar a què tots els usuaris puguin decidir si anar a una guarderia o una escola ordinària, o si fan activitats extraescolars, i facilitar-los aquestes opcions perquè les tinguin al seu abast. En aquest sentit, Díez reconeix que ‘és molt més car que els usuaris puguin fer aquestes activitats, perquè necessiten un acompanyament especial’, però que ‘allà on no hi arribin les famílies hi ha d’arribar el Govern, i la societat també s’hi ha d’implicar’.

Hi pot haver usuaris que mostrin un interès especial per la música o per alguna altra activitat, i el fet de poder-la desenvolupar normalment i fer-ho relacionant-se amb altres persones sense necessitats especials els ajuda a progressar també en l’aspecte social. En aquest sentit, tot i que això ja es fa, i sovint els treballadors de l’escola acompanyen aquests alumnes a activitats en d’altres centres, Díez sí que considera que encara es pot potenciar més.

La nova presidenta considera essencial ‘mantenir les famílies informades sobre tot el ventall de serveis que hi ha al país -independentment de la institució o el privat que l’ofereixi- perquè puguin optar a fer d’altres activitats i els pares puguin decidir què volen per als seus fills’.

El tema econòmic és una altra de les qüestions que haurà de gestionar la nova junta. Gràcies al darrer conveni signat amb el Govern, ‘s’ha aclarit que aquest ha d’assumir el dèficit que es generi a l’escola, ja que s’entén com un servei que s’ha de donar a tothom qui ho necessita, i per tant, no es pot estar lligat per l’economia’. Tot i això, Díez deixa clar que ‘això no vol dir que gastarem més’, sinó que assegura que igualment s’optimitzaran els recursos.

D’altra banda, entre els objectius de la nova presidenta també destaca la voluntat d’aportar idees noves, ‘coses que els que venim de fora potser les veiem i que fins ara no s’han fet’, però que poden ajudar a millorar la gestió. Per tant la junta ‘també volem ser un revulsiu perquè tot el que ja es fa bé s’intenti millorar, innovar, aportant idees noves, sempre pel bé de l’escola i sempre d’acord amb la direcció’.

1 comentari

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES