Ja s’han presentat les primeres produccions catalanes al Festival Internacional de Cine en Guadalajara (FICG) amb molt bona rebuda tant per part del públic com de la indústria. Des de Mèxic valoren especialment l’anomenada nova onada catalana que fa referència a una nova fornada de produccions que es caracteritzen per tenir en comú “noves maneres de producció”, segons han explicat aquest diumenge en una taula rodona les directores Elena Martín i Meritxell Colell i el productor Ventura Durall.
 
Tots tres han coincidit en destacar que aquesta nova generació es caracteritza per un sentiment de col·lectivitat i per tractar temàtiques molt lligades a impulsos personals a més de per l’adaptació dels projectes a unes noves formes de producció i la cerca de nous llenguatges.
 
En el decurs de la xerrada tots tres han posat com a exemple les seves pròpies produccions. Júlia ist, d’Elena Martín, neix d’un projecte universitari a la UPF i està produïda per Lastor Media, mentre que Amb el vent és l’òpera prima de Colell produïda per Polar Star Films. Totes dues es poden veure aquests dies al FICG. De la seva part, Ventura Durall, que participa al FICG com a jurat,  actualment treballa en dos nous projectes: Ojos Negros, codirigit per Ivet Castelo, Marta Lallana, Sandra Garcia, Ivan Alarcón; i Yo la busco de Sara Gutiérrez. 
 
En aquesta mateixa onada es poden emmarcar altres films programats al festival com Estiu 1993, de Carla Simón; Tierra Firme, de Carlos Marquès-Marcet; Casa de nadie, d’Ingrid Guardiola; Al otro lado del muro, de Pau Ortiz, o Alcaldessa de Paus Faus, entre d’altres. 
 
La delegació catalana està formada per una seixantena de professionals de tots els àmbits de la producció cinematogràfica, amb 5 projectes al fòrum de coproducció, un llargmetratge a la secció de projectes en construcció i un estand central dins la part del mercat on s’atén a la indústria internacional. Productors i directors han participat en 10 taules rodones i xerrades dins del marc del mercat dirigides tant a professionals d’indústria com als joves professionals en formació del Talents. 
 
El film Miriam miente, de la colombiana Natalia Cabral i el català Oriol Estrada, ha estat un dels 5 títols seleccionats per participar al pròxim mercat de Cannes dins la secció “Guadalajara goes to Cannes”. A més, en el marc de la seva participació a la secció de llargmetratges en construcció, ha guanyat diversos premis que suposen ajuts a la postproducció per poder finalitzar el film. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada