La proposició de llei per modificar la Llei dels agents de circulació es vol tenir enllestida a finals d’aquest 2013. Així ho ha explicat aquest dissabte la presidenta de la comissió interparroquial i cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, durant la celebració de la Diada dels agents de circulació que ha tingut lloc al Santuari de Meritxell. La modificació ha de servir per establir els protocols d’actuació i donar cobertura a l’activitat dels agents fora dels límits parroquials pertinents en casos d’emergència i excepcionalitat.

La comissió interparroquial ja fa temps que treballa per modificar la Llei dels agents de circulació comunals, que data de l’any 2005. Segons Ferrer, la voluntat és adaptar el text ‘a les necessitats reals’ del cos. En aquest sentit, es vol incloure la col·laboració interparroquial de manera ‘detallada i aprofundida’, doncs amb la llei actual no queden definits els límits i cal donar cobertura legal a l’activitat que puguin desenvolupar els agents fora del seu àmbit d’actuació, que queden definits pels límits territorials. El text preveu que els agents puguin actuar en d’altres parròquies, en col·laboració amb els agents d’aquesta, en casos d’emergència i excepcionalitat, i el que es vol és definir aquests conceptes.

La proposició de llei de modificació de la Llei dels agents de circulació es vol tenir enllestida a finals d’any. Ferrer s’ha mostrat confiada en que aleshores es tingui ‘un text que pugui ser entrat a tràmit al Consell General’.

En relació a l’ampliació de les competències dels agents de circulació, perquè puguin realitzar més tasques d’atenció i seguretat ciutadana, caldrà primer definir la modificació de la Llei de competències, en la que es treballa ja fa uns anys amb el Govern. La presidenta de la comissió interparroquial ha estat clara en aquest punt: ‘les competències estan determinades per llei, i si es vol anar més enllà, i això és el que treballem amb el Govern, el Ministeri d’Interior i la Policia, ho haurà de dir la llei’. La mateixa resposta serveix per a la reivindicació relativa al port i ús d’armes per part dels agents de circulació. Són temes que estan ‘subjectes a com quedi el tema competencial i la proposició de llei que entrarem a tràmit’, ha sentenciat Ferrer.

La cònsol major de la capital no s’ha estat de reivindicar el canvi de nom del cos pel de Guàrdia Urbana, doncs al seu entendre ‘cada vegada es dediquen més a l’atenció ciutadana i no tant a la regulació de la circulació viària’, ja que les rotondes i les cruïlles semaforitzades fan que els agents realitzin tasques de control i suport en aquest àmbit. Igualment, ha aprofitat l’ocasió per tornar a demanar que ‘es reforci el paper de la policia de proximitat’. En aquest punt, ha manifestat que és important aquesta figura, que juntament amb els agents de circulació ‘són un tot’, i que la col·laboració dels dos cossos beneficia tant als habitants del país com als turistes. Al seu entendre, els lligams entre els cossos especials ‘redunda en benefici de la seguretat i el benestar ciutadà’.

La Diada dels agents de circulació

Ferrer ha fet aquestes declaracions en el marc de la 8a Diada dels agents de circulació, que se celebrava aquest dissabte al matí al Santuari de Meritxell. Una festa que serveix per ‘posar en valor’ la tasca que desenvolupen aquests. A més, la presidenta de la comissió interparroquial creu que la Diada és ‘interessant’, a més de per reconèixer la feina dels agents, des del punt de vista de la ‘germanor’, doncs hi participen diferents cossos especials, tant del país com estrangers, i permet ‘establir lligams de col·laboració’.

Per la seva part, el caporal d’Andorra la Vella, Raúl Martín, ha afirmat que la Diada ‘representa un dia molt especial’ per als agents de circulació, doncs ‘implica la importància que es dóna a la nostra professió i el reconeixement tant d’autoritats com de la ciutadania’. Tot plegat és el ‘reafirmament de la nostra tasca i del nostre dia a dia’.

En aquesta 8a Diada, Canillo ha estat la parròquia amfitriona. La festa es celebra cada any a una parròquia diferent, seguint l’ordre protocol·lari. El cònsol major canillenc, Josep Mandicó, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als assistents a la festa. En el seu discurs, Mandicó ha recordat als agents de circulació, que són ‘element clau per assegurar la convivència ciutadana’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada