La nova executiva del PS vol treballar per una “millor i major” participació ciutadana en política

El  Partit Socialdemòcrata (PS) ja té nova executiva. El XVè congrés ordinari de la formació, celebrat aquest dissabte a Andorra la Vella, ha servit per renovar els càrrecs directius. La llista formada per Susanna Vela com a primera secretària, Pere López com a president i Carles Sánchez com a secretari d’organització ha rebut un suport gairebé unànime per part dels militants que hi han assistit. La nova direcció socialdemòcrata es marca entre els seus objectius claus fomentar al màxim la participació política de la ciutadania, fet que s’entén clau per a una bona regeneració democràtica.

Així ho ha explicat Vela un cop finalitzant el congrés. “Tot gira entorn de lluitar per una millor i major participació ciutadana”, ha afirmat. Això significa, ha explicat, “treballs com la llei de doble nacionalitat o la reforma electoral”. Per a la nova primera secretària del PS “són dos textos fonamentals que estan impedint que bona part de la ciutadania tingui la representació que mereix al Consell General”. De fet, ha recordat que actualment DA governa amb tot just “un 8%” de suport dels ciutadans.

Per la seva banda, el ja president Pere López, ha destacat que la nova executiva aposta per “un nou impuls a la feina del partit”. En aquest sentit, ha recordat que “el novembre del 2016 va haver-hi un congrés important, molt ideològic i polític” durant el qual es van aprovar ponències amb “temes com la doble nacionalitat, el model de transferències i competències als comuns o el sistema electoral”. Així, ha indicat que “el que toca ara és ser capaços de portar-ho a l’àmbit polític, fer pedagogia i, si és el cas, al Consell”. Ha remarcat que “aquests debats seran part del nostre programa, juntament amb temes socials i econòmics”.

Carles Sánchez ha desgranat que aquest impuls es farà realitzant canvis en la forma de funcionament del PS. “La principal novetat és, vist que ens apropem a un cicle electoral, fer una feina de concentració de les comissions de treball per agilitzar-les i que puguin dur a terme i elaborar el programa del partit”, ha avançat. A la vegada, el nou secretari d’organització ha fet una crida tant a militants com a gent d’ideologia propera al PS: “Volem convidar-los a apropar-se al partit i a treballar-hi, ja que seran comissions obertes”.

L’executiva encapçalada per Vela, López i Sánchez ha rebut el suport de 72 dels 73 militants que han participat en la votació –l’altre vot ha estat nul-. Com a vocals, hi entren Pere Baró, Jordi Font, Liliana Cristina Ribeiro, David Rios, Judith Salazar, Mari Carmen Sànchez, Cèlia Vendrell i Evarist Vilaginés. Un dels punts que s’ha volgut destacar de l’òrgan és la presència de dos membres de la Joventut Socialdemòcrata d’Andorra (JSA), que se sumaran a Roger Padreny, que hi entra com a representant designat per l’entitat.

El comitè directiu també ha estat escollit en el congrés. En formaran part Vicenç Alay, Carles Blasi, Manel Blasi, Oliver Bracque, Jan Cartes, Jesús de Tena, Mariona González, Antoni Invernon, Víctor Iriarte, Maria Josep Loncà, Esteve López, Joan Ramon Marina, Antonio Miralles, Begoña Montes, Rosa Maria Pérez Maria de la O Soto i Jaume Rifà. El defensor de l’afiliat serà Eduard Padreny.

Balanç de la feina feta

El primer secretari sortint, David Rios, ha volgut posar en valor la tasca realitzada en els dos anys al capdavant de la formació. Ha volgut destacar el fet que “som un partit de Govern i ho hem demostrat”, tot posant com a exemple les actuacions realitzades arran de l’esclat de la crisi de BPA i la participació en el pacte d’Estat per l’acord d’associació amb la Unió Europea.

També ha volgut posar en relleu les ponències “potents” aprovades en el congrés del 2016, amb temes com la doble nacionalitat o els canvis en el sistema electoral que el PS presenta com a gran novetat en relació a altres partits. Sobre altres àmbits, ha volgut valorar les diferències existents en la protecció del patrimoni, tant natural com cultural, del país. “Els qui ens titllen de no andorrans són els que no ens defensen”, ha lamentat.

Durant el congrés, també s’ha fet balanç de l’activitat portada a terme els darrers mesos pels càrrecs electes del partit, tant al Consell General com als comuns. La parlamentària Rosa Gili ha volgut destacar de forma especial la defensa d’àmbits socials i, també, la presentació de la llei de suport als emprenedors. Sobre aquest darrer text, ha criticat que, malgrat disposar de fins a quinze consellers generals, el grup demòcrata està allargant amb pròrroga rere pròrroga el termini de presentació d’esmenes a un text que, ha refermat, està sent demanat per gran part del teixit econòmic del país.

En l’àmbit comunal, Joan Sans s’ha mostrat molt crític amb la majoria d’UP+DA a Encamp, a qui ha acusat d’actuar “sense cap línia política” i ha recordat que “el pressupost del 2017 era el de la rendició”. El conseller comunal ha lamentat que, a més, “ens esperen encara dos anys més d’absència de projecte i de ganes de lluitar per la parròquia”. També ha lamentat que, en l’afer de la plataforma de Soldeu, “la majoria ha fet la puta i la ramoneta”.

Per la seva banda, Dolors Carmona ha criticat amb duresa la voluntat de privatitzar serveis públics per part de la majoria demòcrata a Andorra la Vella, tot recordant la situació del centre de congressos i de l’alberg de la Comella, entra altres. “Es qüestionen despeses com els 300.000 euros de manteniment del centre de congressos i, en canvi, en altres coses es gasten quantitats també molt elevades”, ha denunciat.

També ha intervingut la representant de PS+I al comú d’Escaldes-Engordany, criticant l’excés de contractacions eventuals per part de la corporació, així com la complaença amb la voluntat governamental de construir l’heliport a Tresoles. “Govern no té cap estudi de viabilitat”, ha explicat, per després lamentar que “la cònsol calla per no enfrontar-se al seu ‘pulidor’ de diamants”.

PS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada