El  Govern d’Andorra i el Comú de la Massana posen en marxa una nova edició del Cos de Voluntaris per la Natura (CVN) que com a novetat enguany s’emmarca en el Pla “FOCUS 16-20” per a la millora de l’ocupabilitat dels joves de 16 a 20 anys.

Aquest pla contribueix a proporcionar una estructura formativa diversificada i de professionalització que fomenta l’ocupabilitat i la integració de joves en risc d’exclusió social.

Des del 2013 el Comú de la Massana impulsa el programa Cos de Voluntaris per la Natura centrat en la formació i acompanyament de joves majors de 16 anys que estan fora del circuit educatiu i que mostren interès en l’àmbit de la jardineria, la gestió forestal i la ramaderia. Quatre anys després, el CVN s’ha consolidat i ha esdevingut una experiència d’èxit en la integració de joves a la vida activa a través de la realització de projectes en benefici de la parròquia i del país, ja que es realitzen diverses pràctiques en l’àmbit nacional

La cinquena edició del CVN que s’ha presentat avui amb la presència del ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, del cònsol major del Comú de la Massana, David Baró, i del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sergi Gueimonde, acull una nova promoció de joves que, com a novetat, s’integraran en el programa de millora de l’ocupabilitat “Focus 16-20”. Aquesta col·laboració entre el Govern d’Andorra i el Comú de la Massana permetrà als joves inscrits al CVN beneficiar-se d’un marc formatiu que els proporcionarà els recursos per desenvolupar les competències necessàries per inserir-se al món laboral amb majors garanties d’èxit.

En la seva intervenció, el ministre Eric Jover ha destacat la transversalitat d’aquest projecte, que neix del diagnòstic comú de les diferents institucions i entitats implicades, amb l’objectiu de sumar esforços a favor dels joves i proporcionar-los elements per poder evolucionar a la vida.

Per la seva banda, el cònsol major David Baró ha exposat que l’objectiu continua sent oferir una formació per als joves que han deixat els estudis i que no treballen per poder oferir-los una sortida laboral. Des de la Massana continuarem formant-los en temes forestals de jardineria i ramaderia. Però amb la introducció del curs al pla Focus fem un pas qualitatiu molt important.

La formació es dividirà en 3 blocs: una part teòrica de 5 setmanes de durada, una part de pràctiques en empreses de 7 setmanes, i un treball de camp de 9 setmanes. Així ho ha explicat el conseller Sergi Gueimonde que també ha ressaltat que es potenciarà molt la part pràctica, amb accions com l’embelliment de la zona de les moles d’Anyós, que consistirà en un gran treball d’enjardinament integrat a l’entorn natural del camí Ral. També hi haurà actuacions al Parc Natural del Comapedrosa, a la Gossera d’Andorra i a l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, entre altres.

El CVN és possible gràcies a la implicació de diversos col·lectius, que subvencionen el projecte: Carisma, Bomosa, Assegurances Generals, Fundació Julià Reig, Creu Roja Andorrana, Andorra Telecom i Tot Natura.

En les passades edicions, el Govern d’Andorra ja col·laborava amb el projecte a través dels departaments d’Educació, Interior, Salut i Benestar i Agricultura. Els nois i noies que s’inscriuen han de ser residents a Andorra, tenir més de 16 i menys de 21 anys durant el primer trimestre del 2017 i no haver obtingut el graduat en segona ensenyança.

Des del mes de febrer, 10 joves s’han incorporat al programa “Focus 16-20”, quatre dels quals segueixen l’itinerari formatiu del CVN. Aquests nois i noies alternen períodes de treball als espais formatius d’Aixovall i la Massana amb les pràctiques en empreses privades i organismes públics.

Els joves que hagin superat satisfactòriament la formació podran optar a un contracte de treball subvencionat pel Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior, a través del programa per al foment de la contractació i la formació pràctica en el si de l’empresa.

Per a més informació es pot contactar amb l’Àrea de Formació Continuada, Ocupacional i de Reconeixement de l’Experiència Professional (AFCOREP) al Centre de Formació d’Aixovall. (Telèfon: 741465 – Correu electrònic: focus16_20@govern.ad).

Foto: SFG