La negociació de l’acord amb la UE centren les reunions de l’SDP a San Marino

sdpLa delegació de Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra (SDP) que es troba a la República de San Marino convidada pel Partito Socialista, primer partit de l’oposició parlamentària, ha mantingut una intensa activitat durant tot aquest dilluns.

A les 10 hores del matí els membres d’SDPs’han reunit amb l’executiu del Partito Socialista. Han estat rebuts a la seu del partit pel seu president, Augusto Casali, el secretari del Partit, Simone Celli, Paride Andreoli, president del Grup parlamentari i tres altres membres de l’executiu entre els quals Antonio Volpinari exministre de l’Interior que fou ambaixador de San Marino a Andorra el 2011.

Durant dues hores de reunió s’ha fet un repàs a les relacions d’ambdós països amb la Unió Europea i de l’estat d’avançament de les converses actualment en curs amb Brussel·les.

El segon punt de l’ordre del dia ha estat dedicat a l’intercanvi d’informació fiscal i a la recent adhesió d’Andorra a la declaració de l’OCDE.

Finalment s’han comentat alguns projectes per afavorir el desenvolupament econòmic tant a San Marino com a Andorra.

A les 12 hores s’ha dut a terme una roda de premsa a la seu del Partit hoste.

Després d’un dinar de treball, ofert per la direcció del PS, la delegació d’SDP ha mantingut una trobada amb la ministra del Territori i de Cooperació Econòmica Internacional, Antonella Mullaroni. La ministra és una bona coneixedora de la realitat andorrana i fou ministra d’Exteriors de San Marino entre els anys 2009 i 2011, durant el període de govern socialdemòcrata que encapçalava Jaume Bartumeu.

Precisament fou Antonella  Mullaroni, que va firmar amb el Govern d’Andorra, el setembre del 2009, l’acord d’intercanvi d’informació fiscal prèvia demanda.

Després d’aquesta trobada la delegació d’SDP s’ha traslladat a la seu del Partito dei Socialisti e dei Democratici, partit que forma part de la coalició que governa San Marino.

Han participat a la reunió per part del PSD el president Francesco Morganti, la secretària Marina Lazzarini i el secretari de política internacional Gerardo Giovagnoli, parlamentari.

També ha participat a la reunió Claudio Filici, ministre de Finances, amb el qual Jaume Bartumeu ha compartit diverses informacions sobre l’evolució de les noves normes de l’OCDE en relació a la transparència de l’activitat financera.

L’estat d’avançament del procés d’acostament al mercat interior europeu per la via d’un acord d’associació ha estat al centre de la trobada.

Posteriorment, a les 18 hores, s’ha acabat la jornada amb una reunió amb el grup parlamentari del Partito Socialista. Encapçalats pel president del grup, ParideAndreoli, han participat a la reunió els consellersSimoneCelli, Federico PediniAmati i Alessandro Mancini.

En la reunió s’ha analitzat els reglaments de funcionament dels parlaments respectius i s’ha fet també una interessant anàlisi comparativa del sistema retributiu dels consellers sanmarinesos i els consellers generals andorrans.

La delegació d’SDP tornarà cap a Andorra havent comprovat la positiva coincidència amb les forces polítiques sanmarinenses –ja siguin de la majoria o de l’oposició– en el procés d’acostament a Europa per la via d’un acord d’associació amb la Unió Europea.

Text i foto: SDP