La necessitat

Ensenyar als nens a valorar-se, respectar-se i tractar-se amb afecte és clau per al seu desenvolupament. Descobreix què pots fer perquè els nens creixin confiant en si mateixos i en el seu potencial.

Ajudar els nens a que construeixin una forta autoestima és una de les tasques més importants que tenen els pares. Ensenyar-los com valorar-se, respectar-se i tractar-se amb afecte és clau des dels primers anys de la seva vida. Ara bé, ¿com fer-ho?

Els pares solen ser la font de com fort i Seguretat / per als nen, nenes

Sovint, els nens busquen l’aprovació dels seus pares per sentir-se estimats i acceptats. Necessiten saber que estan d’acord amb ells, que els donen permís per sentir-se segurs de si mateixos ..

Així, quan els pares accepten els seus fills tal com són, els valoren i aprecien, els proporcionen un escut psicològic que els protegirà de per vida. Però lamentablement, no sempre és així. No tots els pares són capaços de cobrir les necessitats emocionals dels seus fills. No obstant això, sempre es pot aprendre el meravellós art de l’acceptació, fins i tot en l’edat adulta.

D’altra banda, cal tenir en compte que els nens aprenen dels seus pares, dels comportaments que manifesten, les paraules que diuen i els gestos que representen. Així, si tot aquest conjunt de respostes tenen com a fil conductor l’amor, l’afecte i la seguretat, els nens interioritzaran que són valorats, estimats i respectats, és a dir, que són tinguts en compte. Aquestes seran les seves primeres lliçons de vàlua i bona autoestima.

Un aspecte a tenir clar és que l’acceptació no comporta resignació, és a dir, de vegades és necessari establir límits en l’educació dels més petits. Això sí, l’important és que no deixem de transmetre el missatge que són acceptats tal com són, reconeixent tant els seus valors com dificultats.

Ara bé, si els nens són tractats des del menyspreu, l’agressivitat o la indiferència alimentaran al seu interior la desesperança, el rebuig o el sentiment d’abandó. D’aquesta manera, aprendran que no són estimats, sinó invisibles i la seva autoestima es veurà perjudicada. Per tant, és important:

Reconèixer el seu potencial en lloc de assenyalar constantment els seus errors. Això no vol dir que no ho fem, però sempre des d’una perspectiva d’oportunitat per créixer.

Evitar crear expectatives sobre el seu futur, manera de ser i comportaments.

Escoltar-li interessar per allò que vulguin compartir amb nosaltres, igual que preguntar-los i fer-los partícips.

No obstant això, també és important evitar dir-los com han de sentir-se, així com comparar-los amb els seus companys, utilitzar el sarcasme, les amenaces i els càstigs en repercussió als seus sentiments, ja que l’únic que estaríem fomentant seria la negació o ocultació de com se senten .

Fomentar una autoestima sana en els nens significa també ensenyar-los a expressar el seu malestar, les seves emocions negatives, de manera adequada, així com les diverses formes en què poden afrontar-les .:

Proporcionar un clima segur i d’acceptació que convidi als nens a expressar com se sent.

Ajudar-los en l’expressió del seu malestar. Per exemple, a través d’activitats com escriure, dibuixar, explicar un conte, interpretar, etc.

Explicar-los una situació similar en què ens sentim igual que ells, per tal de fomentar la idea que el comprenem.

Ser un bon model en l’afrontament de sentiments intensos.

Ajudar-los a sentir-se bé en situacions de decepció o derrota.

La importància del llenguatge positiu No hem d’oblidar un dels elements més potents que tenen els pares per enfortir l’autoestima dels seus fills: el llenguatge. La forma que tenim de dirigir-nos a ells determina part del vincle que construïm.

Com veiem, ser pare implica ser instructor i formador d’habilitats per viure en el món. D’aquesta manera, l’ús de la disciplina resulta necessari. Ara bé, aquesta no pot ser una agressió a l’autoestima, sinó un mitjà per crear un entorn segur que faciliti l’aprenentatge i l’autonomia.

Només criant nens forts, evitarem haver de reparar adults trencats per la solitud, la desconfiança i el desamor cap a si mateixos i cap a la societat.

Ensenyar als nens a observar, comunicar i aprendre sobre les seves emocions ajudarà al seu desenvolupament i al seu èxit vital. De fet, en primera instància, evitarem que siguin vulnerables als conflictes dels altres.

 

 

TOTES LES NOTÍCIES